Betere+bepaling+kuildichtheid+nodig
© Nieuwe Oogst

Betere bepaling kuildichtheid nodig

BLGG AgroXpertus en Livestock Research zoeken samen een betere methode om de dichtheid van gras- en maïskuilen in te schatten. De bedrijfsspecifieke excretie (BEX) tabelwaarden die nu worden gebruikt, vertonen in de praktijk aanzienlijke afwijkingen.

Bij BEX wordt de hoeveelheid ruwvoer vastgelegd die op een bedrijf wordt geproduceerd. Daarvoor worden de gras- en maïskuil opgemeten en de ronde balen geteld.

De inhoud van de kuilen (kuubs) wordt vervolgens vermenigvuldigd met tabelwaarden over de dichtheid. In combinatie met de gehaltes in het voer, is dan bekend hoeveel voederwaarde, stikstof en fosfaat via het ruwvoer is aangevoerd.

Afdekken

De tabel met dichtheden is op dit moment de best beschikbare informatie, geven beide onderzoeksinstituten aan. Het houdt rekening met het droge stof-gehalte van de gras- of maïskuil, hoogte van de kuil en wijze van afdekken.

Belangrijke factoren, zoals het aanrijden van de kuil, zijn hier echter niet in verwerkt. Weegproeven op individuele bedrijven toonden aan dat het berekende aantal kilo’s ruwvoer daardoor kan afwijken van de werkelijke hoeveelheid.

Nauwkeurigere tabelwaarden

De zoektocht moet resulteren in nauwkeurigere tabelwaarden of een techniek om de dichtheid te meten. Het project startte in mei en loopt in eerste instantie tot en met eind dit jaar.

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer