Samen kom je verder

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Deze uitspraak wordt vandaag de dag steeds vaker gebruikt. Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik daar de waarde van inzie. Een uitspraak die iets zegt over de tijd waarin we nu leven.
Spraken we in de vorige eeuw over verzuiling, individualisering en polarisering, nu zie ik om mij heen dat delen en coöperatief samenwerken aan aandacht winnen. Jongeren van BAJK en YFM gaan ons daarin voor.
Een actueel voorbeeld is het onlangs gepresenteerde SER Energieakkoord waar we als ZLTO een ambitieus hoofdstuk aan bijdragen. Dat akkoord ademt aan alle kanten dat je samen verder komt dan alleen. Immers, we zullen er met z’n allen de schouders onder moeten zetten om de beoogde doelstellingen te halen.
Boeren en tuinders kunnen hierbij zeker een belangrijke en onmiskenbare rol vervullen.
Maar het SER Energieakkoord zegt mij nog iets anders: werk samen in ongewone coalities, dan kom je nog verder.
Hoewel ik in het groene onderwijs steeds meer samenwerking met het agrarische bedrijfsleven zie ontstaan, komt samenwerking met andere partijen niet vanzelf op gang. Dat is wel nodig. Met goed onderwijs en onderzoek voor de land- en tuinbouw blijven we wereldwijd toonaangevend en blijft de kennis van boeren en tuinders op het hoge niveau van nu.
Doorgaan op de oude voet past niet bij die strategie. Ook voor het groene onderwijs geldt: samen kom je verder dan alleen. En vergeet niet de ongewone coalitie te zoeken.
Daar ligt een natuurlijke rol voor de ZLTO. De komende maanden gaan we in overleg met de groene mbo-instellingen om krachten te bundelen voor de toekomst en om goede initiatieven met ze te delen.
Heeft u suggesties, tips of ideeën? Aarzel niet en zoek mij op. Samen komen we verder.

Remco Beekers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer