Greenery heeft lek niet boven

De netto-omzet van groenten en fruit bij afzetorganisatie The Greenery is in 2014 gedaald naar 1,1 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 1 miljoen euro, vooral dankzij een zware reorganisatie en verkoop van deelnemingen.

Koen van WijkDat blijkt uit het jaarverslag, dat donderdag is gepresenteerd. Het jaar 2014 stond voor The Greenery in het teken van operatie Phoenix en een ingrijpende vereenvoudiging van de organisatie. Het effect daarvan is terug te zien in de jaarcijfers. Het verhaal achter de kleine nettowinst en het negatieve bedrijfsresultaat geven echter nog geen reden tot juichen.
Niettemin stelt The Greenery dat de ingrepen vruchten beginnen af te werpen. ‘We verwachten dat de resultaten van het kernbedrijf in de loop van 2015 echt positief worden’, licht een woordvoerder toe.
‘Enerzijds blijven we kritisch op de ketenkosten. Anderzijds verwachten we verbetering in de afzet door meer samenwerking in de keten, slimmere logistiek en beter inspelen op de klantwensen via categoriemanagement.’
De woordvoerder beaamt het beeld dat het kernbedrijf nog niet winstgevend is. Ten opzichte van 2013 is het bedrijf iets geslonken door verlies van telers en minder import. Mede door het schrappen van 350 banen en meer direct verladen vanaf teeltbedrijven daalden de operationele kosten met 28 miljoen euro.
Het bedrijfsresultaat kwam uit op een verlies van 8 miljoen euro, tegenover een verlies van 36 miljoen euro in 2013. De prijsvorming voor groente en fruit zat vooral in het tweede halfjaar tegen.
De relatieve verbetering van het resultaat komt door de sterke kostenbeheersing en de verkoop van een aantal deelnemingen, waaronder de goed renderende groentesnijderij Hessing, The Greenery in Maasland en Van Dijk Foods Belgium.
Daartegenover staat een afboeking voor 11 miljoen euro op goodwill en activa van de dochterondernemingen North Bank Growers uit Engeland en het mangobedrijf PTLA, waarmee een bittere pil is geslikt.
Zorgelijk is ook het beeld dat het kasstroomoverzicht geeft. De kasstroom uit operationele activiteiten blijft net als in 2013 negatief, met 16,7 miljoen euro.
De accountantsverklaring in het jaarverslag benadrukt de risico’s en de condities waarmee The Greenery te maken heeft bij de beschikbaarheid van de benodigde financiering. De banken stellen als eis dat het bedrijf nog meer onroerend goed moet verkopen om een betere financiële positie te verkrijgen.
Volgens de directie heeft The Greenery bij de huidige kredietvoorwaarden voldoende financiering voor één jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer