Advies+Zuid%2DHolland%3A+coalitie+voortzetten
Nieuws
© Zuid-Holland

Advies Zuid-Holland: coalitie voortzetten

De huidige coalitie van VVD, D66, CDA en SP heeft volgens informateur Ewald van Vliet de grootste kans van slagen om in Zuid-Holland een college van Gedeputeerde Staten te vormen.

De partijen nu rond de tafel om overeenstemming te zoeken over een mogelijk nieuw coalitieakkoord. Van Vliet adviseert zo spoedig mogelijk een formateur te benoemen om de besprekingen te starten die moeten leiden tot een coalitieakkoord.

Onder leiding van informateur is de afgelopen dagen bekeken welke partijen zijn bereid gezamenlijk een coalitie te vormen, welke coalitie kan rekenen op een werkbare meerderheid in Provinciale Staten en of er voldoende inhoudelijke overeenstemming was om de formatiefase te starten.

Grootste kans

De informateur schrijft in zijn rapportage: 'Op basis van de uitkomsten van de gesprekken met alle tien fracties kom ik tot het advies dat de vorming van een college, dat kan rekenen op de steun in Provinciale Staten van Zuid-Holland van VVD, D66, CDA en SP, de grootste kans van slagen heeft.'

Alle partijen zijn tevreden over de samenwerking in de afgelopen vier jaar en hopen deze ook de komende periode voort te kunnen zetten. VVD, D66, CDA en SP kunnen rekenen op een stabiele meerderheid van 29 van de 55 zetels in de Zuid-Hollandse Staten.

Alternatief

Mocht de vier partijen er niet uit komen, dan noemt Van Vliet een 'serieus alternatief': VVD, D66, CDA en CU/SGP.

'De variant VVD, D66, CDA, SGP en CU heeft de voorkeur van SGP en CU', schrijft Van Vliet. 'Als belangrijkste argumenten voor deze optie ziet deze partij de programmatische overeenkomsten met CDA, D66 en VVD op basis van de programmavergelijking.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer