Struinen langs tuinen Boskoop

Het Tuinpad Rijneveld wil verbinding leggen tussen kwekerijen en tuinliefhebbers. Het juryrapport vond dat ‘het bijzondere Boskoopse landschap wordt ontsloten door de bezoekers uit te nodigen op het tuinpad met kwekerijen, een koffie- en theeschenkerij, een restaurant en een sortimentstuin van Harry van de Laar’.
Cor van Gelderen is ingenomen met de prijs. Hij vindt het een goede zaak dat bedrijven zich tonen aan het publiek. Zijn bedrijf Plantentuin Esveld is al vijf generaties lang in de familie. ‘De naam Plantentuin Esveld wijst op de connectie met de familie van mijn moeders kant’, glimlacht hij.
Vanaf 28 maart heeft steeds een andere tuinder iets speciaals te bieden op zijn erf. Als Van Gelderen aan de beurt is, in de zomer, laat hij onder meer de collectietuin van 1,5 hectare zien met liefst 11.000 planten. Daarna kan het publiek zich op datzelfde terrein laven aan koffie, thee en drankjes in de koffie- en theeschenkerij Yume van zijn dochter Mirthe.
‘De schenkerij staat bij ons bedrijf opgesteld in de zomermaanden’, vertelt Van Gelderen. ‘Haar bedrijf staat trouwens los van onze kwekerij. Het theehuisje wordt aan het begin van het seizoen opgebouwd, en aan het einde van de zomer verdwijnt het weer. Voor de route Tuinpad Rijneveld is dat op ons terrein natuurlijk wel een mooie combinatie.’
Naast het theehuisje doet ook restaurant Skoop mee. De organisatie hoopt dat het publiek een dagje Tuinpad Rijneveld in Boskoop zo gaat waarderen.
Bij de verdeling van de open dagen is rekening ge-houden met de oogsttijd. Zo staat een rodebessentuinderij in augustus op de planning, als de bessen rijp zijn en gasten bessensap en bessentaart kunnen proeven.
De reeks start dit jaar op 28 maart bij Fred Booy Boomkwekerij in Boskoop. Op zijn bedrijf vertelt Alexander de Vos iets over de historische botenwerf De Klaas Hennewerf. Het vervoer voor de tuinders vond vaak plaats op schepen. Er staat ook een rondvaart op het programma. Boskoop bevindt zich in een zeer waterrijk gebied. Daarna komt elke maand een andere kweker aan bod, met dezelfde diversiteit.

Eenzaam beroep

Booy vindt het goed dat er voor die verdeling is gekozen. ‘Natuurlijk zijn wij als kwekers die dagen voor publiek geopend, maar boomkwekerij inclusief handel is een intensieve job en dat kan dan gewoon doorgaan.’
Booy runt zijn kwekerij met zijn broer Dirk. Hij richt zich op het zogeheten Boskoops Siergoed, heesters als esdoorns, toverhazelaar en beverboom die overal geplant kunnen worden en zeker goed gedijen op het Boskoops veen.
De kwekers leggen het publiek uit wat er allemaal bij komt kijken op een boomkwekerij. Ze verzorgen rondleidingen en mensen kunnen ook bomen kopen.
Booy: ‘Tot dusver hebben wij als bedrijf nog maar heel weinig ruchtbaarheid aan de open dag gegeven, maar ik vind het echt een goed initiatief. Normaliter is ons vak een eenzaam beroep. Je bent alleen op de tuinen bezig en hoopt uiteindelijk ook voldoende bomen te verkopen.’
Eén keer per maand een open dag vindt hij mooi. ‘Je moet ook niet overdrijven. Zo kweek je op een leuke manier wederzijds respect.’
Het bedrijf van Booy wil zijn duurzaamheid tonen. ‘Dat is een kwestie van met zorg kiezen van soorten die sterk, gezond en divers zijn. De plagen bestrijden we met vogels en roofinsecten. De kippen waken over de ondergrond’, meldt Booy. De bedrijfsvoering is daarmee volledig vrij van bestrijdingsmiddelen.
Booy wacht geduldig af hoe de serie Tuinpad Rijneveld zich ontwikkelt. ‘Het gaat in eerste instantie om een soort kennismakingsronde.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer