Melkveehouder niet onder indruk van einde quotum

Als op 1 april het melkquotum na dertig jaar verdwijnt, zal de wereld er vanuit de melkstal niet anders uitzien. Melkveehouders gaan rustig verder met de weg die jaren geleden al is ingeslagen.

Arno de SnooMelkveehouders zullen rustig slapen in de nacht van 31 maart op 1 april. Op de dag dat het quotum afloopt gaan ze gewoon weer melken en de koeien voeren. De ondernemers zijn niet zo onder de indruk van de naderde vrijheid op de melkmarkt, blijkt uit een rondgang langs melkveebedrijven in het land.
Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren al voorgesorteerd op de mogelijkheden van de vrije melkmarkt. De stallen zijn uitgebreid en er is vee aangehouden om de melkveestapel uit te breiden.
Natuurlijk zijn er uitschieters die staan de trappelen om de productie flink op te voeren. Een robot erbij en de stal volzetten. Maar het merendeel van de bedrijven laat zich toch leiden door het natuurlijke ritme van het bedrijf. ‘We gaan op dezelfde voet door’, zeggen ze.
Wel zien veel boeren de noodzaak om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Ze moeten het beschikbare voer zoveel mogelijk omzetten in melk. Zeker voor bedrijven die voer moeten aankopen speelt dat een rol. Want, zoals een melkveehouder het verwoordde, groeien is leuk, maar de kunst is om aan het einde vanhet jaar onderaan de streep wat over te hou-den.
De afgelopen jaren hebben banken en zuivelverwerkers vaak gewaarschuwd voor toenemende schommelingen van de melkprijs. Maar ook aan een fluctuerende melkprijs zijn de ondernemers al gewend. De werking van de mondiale zuivelmarkt dringt zich al verschillende jaren op aan de bedrijven.
In 2009, toen de prijs voor het eerst in jaren flink kelderde, was dat anders. Toen was er paniek. Maar inmiddels houden melkveehouders rekening met prijsschommelingen.
Ook de verwachte toename van het aantal liters geproduceerde melk in Nederland, van 12 naar 13 miljard in de komende jaren, baart geen zorgen. ‘Misschien gaan we dat even voelen, maar de markt neemt het uiteindelijk wel op.’
Ondernemers zijn wel bezig met het zoeken naar praktische oplossingen voor bijvoorbeeld de mestwetgeving die voorvloeit uit het einde van het quotum. Boeren zoeken wegen om hun eventuele mestoverschot kwijt te raken.
Wat blijkt is dat de menselijke maat leidend is op de melkveebedrijven. De wil en de kennis zijn er wel om te groeien, maar externe arbeid aantrekken is voor veel melkveehouders een te grote hobbel.
De familie moet het zelf kunnen rooien. En een extra vijftig koeien betekent toch vijftig extra kalveren en vijftig keer meer kijken naar uierontsteking. ‘Het werk moet wel gedaan worden.’
En al met al, zo zeggen de boeren, ‘de bedrijfsontwikkeling moet bij je passen en geen blok aan je been worden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer