Meitellingen niet leuker en makkelijker, wel zachter

1 april 2015 is een memorabele dag in de Europese land- en tuinbouw. Melkveehouders treden het quotumloze tijdperk binnen. Bovendien geldt dat op1 april het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode 2015-2020 praktisch voelbaar wordt.
Alle agrariërs starten deze week met de Gecombineerde opgave. Tot nu toe was het nieuwe GLB een bureaucratische werkelijkheid, maar nu wordt het ernst. De reeks open eindjes in regels en aanscherping van vergroeningseisen leveren veel vragen bij boeren op.
Daar wringt de schoen. Boeren maken zich kwaad als van hen wordt gevraagd om een koers voor dit jaar uit te stippelen, als de consequenties van die keuzes niet te overzien zijn. Over invulling van de Melkveewet wordt nog altijd gesteggeld, en vergroeningseisen staan op de helling. Het is niet eenvoudig om in zo’n klimaat een bedrijf te runnen.
Daar staat echter wel iets tegenover. Wie het maatschappelijke debat volgt, moet constateren dat het een prestatie van formaat is dat de agrarische sector erin slaagt om het Nederlandse landbouwbudget van 900 miljoen euro vrijwel overeind te houden. Dit gaat tegen de tijdsgeest van ‘minder Europa’ en ‘minder boerensubsidie’ in. Dat uitbetaling is gekoppeld aan vergroeningsregels is het offer dat gebracht moet worden.
Waar flexibiliteit bij toepassing en uitvoering van de nieuwe GLB-regels allereerst onbespreekbaar was, staat de deur nu op een kier. Bij onbewuste fouten volgen dit jaar geen boetes, garanderen Brussel en Den Haag.
De soep wordt niet zo heet gegeten als ze is opgediend. Een zachte entree naar een nieuw tijdperk. Het maakt de exercitie om tot de Gecombineerde opgave te komen niet leuker of makkelijker, maar verzacht wel de uitkomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer