Maag zegt iets over darmgezondheid

ForFarmers Hendrix is deze week voor het eerst de boer opgegaan met de ‘Maagscore’. Dit is een hulpmiddel om de ontwikkeling van de klier- en spiermaag van leghennen te beoordelen.

Ilona LesscherEind november presenteerde ForFarmers Hendrix de Maagscore al. Omdat door de vogelgriep contact met bedrijfsgenoten tot een minimum werd beperkt, gaf de voerleverancier nu pas een toelichting.
Bij dierenartsenpraktijken in Ruurlo en Leek verwelkomde ForFarmers Hendrix zo’n dertig leghennenhouders voor de themabijeenkomst over de Maagscore. ‘Die kun je op iedere leeftijd uitvoeren, maar hij wordt het meest toegepast een week of zes nadat de hennen zijn opgezet als een koppel niet lekker draait’, zei Gerard Nij Bijvank van ForFarmers.
Van zo’n koppel wordt het magenpakket van drie hennen beoordeeld op spierdikte en hardheid van de maagspier en er wordt gekeken naar de overgang van de spiermaag naar de kliermaag.
Daarbij wordt onder andere de ontwikkeling van de papillen bestudeerd. Goed ontwikkelde papillen tonen aan dat de kliermaag goed functioneert en dat er voldoende zuur en eiwitsplitsend enzym worden afgescheiden.
De kleur van de wand van de spiermaag is een indicatie van de mate waarin reflux voorkomt. Over de maaginhoud vertelde Nij Bijvank dat die niet te nat mag zijn en structuur moet bevatten met kalksteentjes.
‘Scoort een maag goed, dan weet je dat de darmgezondheid ook goed is. Dat is de basis voor een efficiënte benutting van voedingsstoffen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer