EC: meer pakketten vergroening

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan heeft deze week aangekondigd dat er ruimte is voor meer nieuwe voorstellen voor equivalente vergroeningscertificaten.

Haijo DoddeDe Europese Commissie gaf deze week haar goedkeuring aan drie Nederlandse pakketten voor vergroenings- en duurzaamheidscertificaten. Voor akkerbouwers bieden deze certificaten extra mogelijkheden om te voldoen aan de vergroeningseisen in het nieuwe GLB.
De drie pakketten zijn die van de Stichting Veldleeuwerik, het Biodiversiteits+-label en het zogeheten akkerstrokenpakket.
Na de goedkeuring vroeg Europarlementariër Bas Belder van CU-SGP deze week in het Europees Parlement aan Hogan of er ruimte is voor meer vergelijkbare certificaten. De Eurocommissaris antwoordde daar bevestigend op.

Onwerkbare details

In een reactie zegt Belder dat nieuwe certificaten de mogelijkheid bieden om onwerkbare details uit de basisverordening voor vergroening te omzeilen. De parlementariër deed ook navraag over het openstellen van goedgekeurde vergroeningscertificaten uit andere lidstaten voor Nederlandse akkerbouwers.
Hierop antwoordde de EC dat openstelling voor dergelijke certificaten alleen geldt voor landbouwers in de lidstaat die het verzoek indient. Lidstaten kunnen wel elkaars certificaten of variaties daarop bij de commissie indienen.
Voor de Stichting Veldleeuwerik is de erkenning van het vergroeningspakket een welkom succes. De stichting zegt dat dit het resultaat is van lang onderhandelen met het ministerie van Economische Zaken en de EC.
Met het eigen pakket kunnen Veldleeuwerik-telers hun vergroening praktischer invullen. Een specifiek voordeel voor de deelnemers is dat een vanggewas ten minste acht weken op het land moet staan in plaats van tien weken.
Verder geldt voor de Veldleeuwerik-telers een minimale breedte voor een akkerrand van 1 meter en maximaal 20 meter. In het standaardpakket is hiervoor minimaal 3 meter en maximaal 6 meter opgenomen.
Het is bovendien binnen het pakket van Veldleeuwerik niet nodig om minstens de helft van het areaal aan akkerranden de winter over te laten blijven. Verder telt een sloot tot 6 meter breed en grenzend aan een akkerrand als vergroeningsareaal met een wegingsfactor 2.
Directeur Henk Heinhuis van Stichting Veldleeuwerik noemt het een mooie mijlpaal. Hij ziet het resultaat van de onderhandelingen als erkenning van de systematiek voor duurzaam ondernemen in de akkerbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer