Ruis in goed werkgeverschap

Werkgevers en werknemers in de varkenshouderij hebben de intentie om goed samen te werken. In de praktijk blijkt dat er nog wel eens ruis op de lijn zit, met name bij communicatie en werkafspraken.

Michiel ElandsStichting Kwalitatief Personeel in de Varkenshouderij hield bij 25 bedrijven de werksituatie tegen het licht. Daarvoor ondervroegen de onderzoekers 124 ondernemers en werknemers. De resultaten werden woensdag gepresenteerd.
Zaken waar ondernemers en personeel vooral tegenaan lopen, zijn aanbrengen van een duidelijke structuur, opstellen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), voeren van functioneringsgesprekken en ontbreken van kennis over de cao.
Bij digitaal onderzoek krijgt het werkgeverschap in de varkenshouderij een gemiddelde waardering van 7,7. Bij het daadwerkelijk bezoeken van de bedrijven komt een minder rooskleurig beeld naar voren. ‘Vraag je een medewerker of hij gezond is, dan heeft die het alleen over zijn fysieke gezondheid. Terwijl blijkt dat die medewerker wel veel stress ervaart’, zegt Gerdien Kleijer van LTO Noord.

Veiliger

Projectleider Antoon Sanders constateert dat een ondernemer bijvoorbeeld tal van maatregelen neemt om de werkplek veiliger te maken en dat de medewerkers dat vervolgens helemaal niet opmerken.
Varkenshouderijen groeien en dat stuwt de vraag naar goed personeel op. Met beperkte instroom van goed opgeleide mensen is het binden van werknemers van groot belang. Volgens Sanders is op de werkvloer met goede communicatie veel winst te behalen.
Ook ziet Sanders goede mogelijkheden om slagen in efficiency te maken. ‘Uit het onderzoek blijkt dat de ene ondernemer twee keer zoveel tijd doorbrengt in de kraamstal dan de andere, zonder betere resultaten te bereiken. Dat heeft te maken met het plannen en voorbereiden van werkzaamheden. Als je werknemers inzet, is goede planning helemaal van belang. Laat personeel ook meepraten en meedenken, terwijl je zelf de beslissingen neemt.’
De komende tijd wil stichting KPV vooral investeren in opleidingen. Sanders: ‘We willen doorgaan met de huidige trainingen, Poolse werknemers laten instromen in de reguliere trainingen en we gaan in Barneveld opleidingen verzorgen om een landelijke dekking te krijgen.’
Het onderzoek van KVP valt uiteen in drie delen, structuur en werkplanning, opleiden en communicatie en veiligheid en gezondheid. De komende weken besteedt Nieuwe Oogst aan elk deel afzonderlijk een achtergrondartikel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer