Principe-akkoord over Cao Open Teelten

Werkgeversorganisaties en vakbonden hebben een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de open teelten. Dat is vanmiddag bekend gemaakt.

Principe%2Dakkoord+over+Cao+Open+Teelten
© jasper schel

De nieuwe Cao Open Teelten krijgt een looptijd van een jaar, van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015. Afgesproken is dat er een loonsverhoging komt van 1,5 procent per 1 januari 2015.

De nieuwe cao geldt voor ongeveer 30.000 werknemers in de sectoren boomkwekerij, bollenteelt, fruitteelt, vollegrondstuinbouw en akkerbouw. Aan de onderhandelingen namen de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen en de werkgeversorganisaties NFO, KAVB, Anthos en LTO Nederland deel.

Regeling Piekarbeid

De betrokken partijen zijn het ook eens over de nieuwe regeling Piekarbeid. Deze regeling, die het mogelijk maakt om acht weken premievrij te werken, zal de bestaande regeling Gelegenheidsarbeid gaan vervangen. Dit gebeurt met ingang van 1 januari 2015.

Daarnaast is afgesproken nog tijdens de looptijd van deze nieuwe cao een methode te ontwikkelen om oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en het gebruik van (schijn)constructies in de sector tegen te gaan. Doelstelling is het streven naar een duurzame sector met duurzame arbeidsverhoudingen.

Nieuwe loonschaal

Er komt een aparte loonschaal voor mensen met een arbeidsbeperking in het kader van de Participatiewet. Voorts wordt een actualisering van de functiebeschrijvingen opgenomen in de cao en zijn inhoudelijk afspraken gemaakt over een private aanvullende WW-verzekering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer