Leveren kan niet zonder doorzetten

Leveren+kan+niet+zonder+doorzetten
© Debby Nieboer

In drukke tijden mag ik graag bijspringen bij een loonwerker in Achterberg. Balen wikkelen, grond dumperen, maïs rijden; ik vind het allemaal mooi om te doen. Hele zomers heb ik op dat bedrijf rondgelopen.
De eerste jaren, voor m’n zestiende, was dat soms doorbijten. Dagenlang loodsen schoonvegen, machines schilderen of grasjes plukken op het erf.
Wanneer ik het goed had gedaan, dan kon ik naar de volgende klus. Zo niet, dan werd ik weer teruggestuurd om het opnieuw te doen.
Ik deed het allemaal omdat ik een doel voor ogen had, namelijk zelf ook met die trekkers op pad gaan. Maar voordat het zo ver was, moest ik leveren.
Als lobbyist van LTO Nederland moet je ook leveren. Leden verwachten resultaten. ‘Wat heb je voor ons bereikt?’ is de terechte vraag die ze stellen.
Bij de loonwerker had ik aan het einde van een zomerdag bijvoorbeeld tweehonderd balen gewikkeld. Nu is dat soms lastiger aan te geven. Je resultaten als lobbyist zijn niet altijd tastbaar. Ik lever informatie aan bestuurders en beleidsmedewerkers, maar ook aan Europarlementariërs en de Europese Commissie.
Een goed voorbeeld hoe dit dan uiteindelijk leidt tot resultaat, is over regelgeving die in de maak is over de uitstoot van onder andere methaan. LTO Nederland is tegen de opname van methaan in deze wetgeving en in het rapport van het Europees Parlement is nu dan ook het voorstel gedaan om methaan niet op te nemen.
Het is pas een eerste stap en nog geen zekerheid, maar wel een resultaat van LTO-inzet.
Wat het leveren voor een belangenorganisatie extra lastig maakt, is dat je zelf geen besluiten neemt. Politici zijn verantwoordelijk.
We hebben net deze week Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen achter de rug in Nederland. De politici hebben u de afgelopen tijd allemaal mooie doelen voorgeschoteld. Maar nu wordt het tijd voor hen om te leveren.
Met die doelen voor ogen moeten de politici aan het werk. Dat betekent doorzetten.
Het is de enige manier om je doel te bereiken en resultaten te leveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer