Kiezen

Als u deze column leest, zijn de verkiezingsuitslagen bekend. Hoe de samenstelling van de coalities eruit gaat zien, is denk ik nog ongewis. Dat geldt niet alleen voor Provinciale Staten, maar ook voor de waterschapsbesturen.
In aanloop naar de verkiezingen gebeurt er iets ongrijpbaars. Verkiezingskoorts wordt dat wel genoemd. Er komen krachten, gevoelens en emoties vrij bij mensen op momenten en plekken, die je vooraf niet verwachtte. Als LLTB willen wij graag constructief meedenken en zaken oppakken die van belang zijn voor onze totale agrosector, in samenwerking met het totale speelveld.
We zijn in een periode aanbeland waarin we kunnen spreken van een transitie. Niet alleen maar meer produceren om volume te creëren, nee, we werken toe naar een fase waarin marktgericht produceren de nieuwe stip op de horizon wordt.
Dit was een van de hoofdconclusies uit het programma ‘Limburgse Land- en tuinbouw Loont’ waarin we als LLTB met de provincie en het bedrijfsleven zaken bottom-up hebben ingebracht. Waarin we geen duur extern bureau ons hoeven te laten vertellen wat en hoe het anders zou kunnen, maar waarin het net opgehaald is bij ondernemers zelf.
Hieruit komt duidelijk naar voren dat de markt bepaalt wat er gaat gebeuren, maar dat we op dit proces wel zelf invloed uit kunnen oefenen. Door allerlei initiatieven waarin we laten zien wat we doen en waarom en waarin we in staat moeten zijn ook de gunfactor van de consument te winnen.
Als Yvon Jaspers met een tv-programma miljoenen mensen kan verleiden om zich in onze agrosector onder te dompelen, zijn er ingrediënten aanwezig waarvan we als agrosector gebruik kunnen maken.
We hebben een fantastische sector met producten waar we trots op mogen zijn, we zijn wereldleider op gebied van innovatie in agroland. Nergens ter wereld kun je veiliger voedsel kopen dan in Nederland. Als we dat wereldwijd kunnen vermarkten, dan kunnen we ook blijven spelen in de Champions League van de agrosector. Ook dat is kiezen.

Jan Veltmans,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer