‘Goede balans met natuur op eiland’

‘De oplossing voor een toekomstgerichte melkveehouderij zit in een goede balans met de natuur op Schiermonnikoog’, zegt directeur Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut. Samen met het Wereld Natuur Fonds, Rabobank en FrieslandCampina wil het instituut onderzoeken of het biodiversiteitsplan melkveehouderij kans van slagen heeft op het eiland.
‘Schiermonnikoog zit met stikstof in zijn maag. Bedrijven willen niet uitbreiden. Als je de functionele agrarische biodiversiteit versterkt, dan levert dat minder drukfactoren op’, aldus Erisman, ook hoogleraar integrale stikstofstudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Het model wordt bij drie Friese agrarische natuurverenigingen getoetst en verder ontwikkeld. Schiermonnikoog is de volgende stap. ‘Een spanningsveld zijn de verschillende belangen van de boeren, maar ook provincie, gemeente en Natuurmonumenten.’ De hoogleraar wil naar een model toe dat voor heel Nederland toepasbaar is. ‘Het businessmodel moet uit de keten komen en uit de keten worden gefinancierd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer