%E2%80%98Verdunnen+van+mest+koppelen+aan+beloning%E2%80%99
Nieuws
© ZLTO Monique Jansen

‘Verdunnen van mest koppelen aan beloning’

Het verdunnen van mest heeft veel toekomstperspectief, vindt Herman van Schooten, onderzoeker van Wageningen UR.

Volgens hem heeft het verdunnen van mest vooral veel potentie in gebieden waar de sleepvoet in combinatie met sleepslang al wordt gebruikt.

Interessant

'Met weinig extra inspanningen kun je de mest verdunnen en een hogere stikstofbenutting, hogere opbrengst en lagere ammoniakuitstoot realiseren. Het wordt zeker interessant als er een beloningssysteem aan wordt gekoppeld.'

Controle en handhaving

Wel moet er dan ook worden gezocht naar technische hulpmiddelen waarmee het verdunnen van mest kan worden gecontroleerd en gehandhaafd. Van Schooten denkt dan aan sensorsystemen of de NIRS-analyse gekoppeld aan een GPS-systeem.

Grasgroei

Wageningen UR heeft de afgelopen jaren samen met VIC Zegveld en Dairy Campus ervaring opgedaan met het aanwenden van verdunde mest met een sleepvoetenmachine. Dit realiseerde in een hogere stikstofbenutting en een ammoniakreductie van 40 procent ten opzichte van onverdunde mest.
'Bij een verdunning van 1 mest : 1 water na de eerste snede bleek bovendien de grasopbrengst in de tweede snede, 20 tot 25 procent hoger in vergelijking met onverdunde mest', aldus Van Schooten.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer