Zuid-Holland: VVD grootste, PVV tweede

De VVD blijft met 10 zetels de grootste partij in Zuid-Holland. De PVV komt uit op 8 zetels, gevold door D66 met 7 zetels. De huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en SP behoudt de meerderheid in de Staten

Zuid%2DHolland%3A+VVD+grootste%2C+PVV+tweede
© Zuid-Holland

Het leek het een nek-aan-nekrace te worden tussen de PVV en de VVD, maar later op de avond liepen de liberalen uit. De VVD blijft de grootste partij in Zuid-Holland ondanks een verlies van 2 zetels. De PVV boekt een winst van 2 zetel en komt op 8.

D66 krijgt er 1 zetel bij en stijgt naar 7 vertegenwoordigers in de Staten. Ook het CDA boekt een winst van 1 zetel en komt uit op 7 zetels.

De PvdA verliest fors. Van de huidige 9 zetel, leveren ze er vier in. Ook de ChristenUnie en de SGP boeken beide een winst van 1 zetel en komen beiden uit op 3 zetels. Dat geldt ook voor 50Plus en de Partij voor de Dieren, zij komen nu op 2 zetels.

Coalitie

De huidige coalitie VVD, CDA, D66, SP had 28 zetels en heeft er nu 29. Genoeg om opnieuw het college te vormen en is dat ook van plan, zo lieten enkele politici al weten. De Staten tellen in totaal 55 zetels.

'Een partij moet verantwoordelijkheid willen dragen. Ik feliciteer de PVV met hun winst, maar willen ze echt verantwoordelijkheid dragen? Dat moeten ze zichzelf afvragen', antwoordde VVD-lijsttrekker Floor Vermeulen voor Omroep West.

Ver

'Praten met de PVV ligt niet voor de hand, ook al zijn zij de nummer drie. Zij staan heel ver van ons af', zegt lijsttrekker Geertjan Wenneker (D66).

'We willen de ingezette lijn doorzetten', voegt Vermeulen daar aan toe. CDA-lijsttrekker Adri Bom-Lemstra: 'Het zittende college mag best tevreden zijn over deze uitslagenavond. We worden niet afgerekend.'

Uitslag

De voorlopige opkomst in Zuid-Holland is 45,3 procent. Dat is zo'n vijf procent onder het landelijk gemiddelde. De uitslag is als volgt:

VVD: 10 (-2)
PvdA: 5 (-4)
PVV: 8 (+2)
CDA: 7 (+1)
SP: 5 (-)
D66: 7 (+1)
GroenLinks: 3 (-)
ChristenUnie: 3 (+1)
SGP: 3 (+1)
50PLUS: 2 (+1)
Partij voor de Dieren: 2 (+1)

Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer