Brede+coalitie+nodig+voor+Flevoland
Nieuws
© Studio Kastermans

Brede coalitie nodig voor Flevoland

De coalitie voor het nieuwe provinciebestuur in Flevoland zal uit minstens vijf partijen moeten bestaan. Die conclusie trekt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland op basis van de voorlopige uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten.

De verbreding van de huidige coalitie is nodig nu zowel VVD (7) als PvdA (4) in zeteltal achteruit is gegaan.

In de voorlopige uitslag leveren de liberalen en de sociaal-democraten beide twee zetels in. CDA (5), SP (4), D66 (4), PvdD (2), 50Plus (2), SP (4) en SGP (2) winnen allemaal een zetel. De PVV (6), ChristenUnie(3) en GroenLinks (2) blijven gelijk in zeteltal.

'Het nieuwe college wordt een bonte kermis', stelt Michielsen vast. 'Ik weet niet hoe het in de onderhandelingen gaat lopen, maar het is aannemelijk dat de PVV niet meedoet.'

Wensenlijstje

LTO Noord Flevoland legt komende week een wensenlijstje neer bij de nieuwe fracties in Provinciale Staten. Daarin zet de organisatie vooral in op structuurversterking. 'In combinatie met de projecten voor nieuwe natuur liggen daar kansen voor kavelruil. Zo kun je elkaar helpen.'

Verder vindt LTO dat er meer aandacht moet komen voor intensieve veehouderij. 'Daar heeft de provincie zich tot nu toe te makkelijk vanaf gemaakt. Die tak in de veehouderij is hier nog niet groot, maar biedt wel perspectief. Zeker nu deze bedrijven energieneutrale stallen neerzetten.'

Ontwikkelruimte

Wat betreft de Programmatische Aanpak Stikstof vindt Michielsen dat Flevoland zich niet te veel ontwikkelruimte voor de veehouderij moet laten afsnoepen. 'Ik verwacht dat het nieuwe college van GS daar verstandig mee omgaat. Zo moet de markt maar bepalen of en waar er nieuwe bedrijven komen.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer