Rabobank%3A+melkprijs+voorlopig+stabiel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rabobank: melkprijs voorlopig stabiel

De Rabobank verwacht voor het komende kwartaal een stabiele melkprijs voor de Nederlandse melkveehouders van rond de 35 euro per 100 kilo melk. Op basis van de huidige inzichten kunnen prijzen in het tweede halfjaar stijgen.

Daalde de melkprijs in 2014 met ongeveer 30 procent, in het eerste kwartaal van 2015 leefde hij weer onverwacht op, weet Jan van Beekhuizen, Rabobank-sectormanager melkveehouderij.

'Oorzaken zijn het toetreden van andere importeurs op de zuivelmarkt, de afname van zuivelproductie in Europa en Nieuw-Zeeland en een voor de Europese export gunstige verhouding tussen de euro en de dollar.'

China en Rusland

De melkproductie trekt waarschijnlijk de komende maanden weer aan, terwijl de vraag vanuit belangrijke importeurs als China en Rusland nog niet is hersteld.

Hoewel de liquiditeitspositie van melkveehouders redelijk blijft, is volgens Van Beekhuizen goede monitoring nodig om aan alle verplichtingen te voldoen.

'Doordat de daling van de melkprijs meevalt, is de verwachting dat de meeste melkveehouders voldoende ruimte in de liquiditeit houden om de komende maanden door te komen.'

Krachtvoerprijzen

Voorlopig blijven krachtvoerprijzen op het huidige acceptabele niveau, verwacht de sectormanager. 'De ontwikkeling van ruwvoerprijzen is uiteraard sterk afhankelijk van het weer in de komende maanden.'

Maar daarnaast speelt de muizenplaag dit jaar ook een wezenlijke rol. 'Ruwvoerprijzen liggen de komende tijd daardoor op een hoger niveau.'

Basiszuivelproducten

Naar verwachting staan de prijzen van basiszuivelproducten de komende tijd, mondiaal gezien, enigszins onder druk. 'Door een gunstige waarde van de euro is het mogelijk vanuit Europa voldoende te exporteren.'

De melkprijsontwikkeling is sterk afhankelijk van de toename van de melkproductie in Europa en de Verenigde Staten en de afzetkansen richting China.

Superheffing

Het resultaat over het eerste halfjaar is niet zo hoog dat de traditionele dip in liquiditeit in het najaar hiermee vanzelfsprekend wordt opgevangen. 'Zeker wanneer de laatste keer superheffing en belastingdruk over 2014 een rol spelen', verzekert Van Beekhuizen.

Voor de komende maanden vindt hij het belangrijk om de liquiditeitsontwikkeling goed te volgen. 'Hierdoor kan blijvend scherp op de kostprijs worden gestuurd, waardoor melkveehouders over het geheel in 2015 toch aan hun verplichtingen kunnen voldoen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer