Fries convenant erfafspoeling (video)

LTO Noord Fryslân heeft gistermiddag samen met Wetterskip Fryslân, NMV en AJF het convenant Erfafspoeling op de Dairy Campus in Leeuwarden ondertekend.

Fries+convenant+erfafspoeling+%28video%29
© Anne Van Der Woude

De partijen hebben als eersten in Nederland afspraken gemaakt om de nutriënten in het oppervlaktewater vanaf het erf in 2021 met 80 procent te verminderen.

'Deze gezamenlijke aanpak is uniek voor Nederland. Het convenant moet er toe leiden dat de verontreiniging van het water vanaf het erf van melkveebedrijven, binnen de zesjarige looptijd van het convenant, aanzienlijk vermindert', meldt Roel de Jong, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân.

Terugdringen

Geart Kooistra, voorzitter LTO Noord Fryslân: 'Het convenant omvat afspraken op hoofdlijnen. Maar vanuit het gemeenschappelijk gevoelde belang kunnen wij, Wetterskip Fryslân, NMV en AJF nu al zeggen dat we de verontreiniging van het oppervlaktewater door erfafspoeling via een projectmatige aanpak terug willen dringen'.

Heffing

Aanleiding voor het convenant waren plannen van het Wetterskip voor een heffing op erfafspoeling. De agrarische sector was hierop tegen.

De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu zijn enthousiast over de voorgestelde aanpak in Fryslân.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer