%27Geen+gevaar+mug+met+virus+door+vernatting%27
Nieuws
© Geert Job Sevink

'Geen gevaar mug met virus door vernatting'

Vernattingsprojecten leiden niet tot een groter risico op het overbrengen van ziekten door muggen. Dat laat minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten.

In een artikel van De Telegraaf werd onlangs gesteld dat 'verschillende soorten muggen oprukken vanaf het Afrikaanse continent'. Dat zou het gevolg zijn van klimaatverandering en de vernatting van de natuur.

Maar Schippers herkent dat beeld niet, laat zij weten in antwoord op vragen van de VVD. 'De risico's van het West-Nijlvirus en van de knokkelkoorts, zoals in het artikel beschreven, herken ik niet.'

Virus

'De muggensoorten die het West-Nijl virus kunnen overdragen, komen namelijk al overal in Nederland in grote getalen voor', zegt Schippers. 'Vernattingsprojecten zullen dan ook niet tot een gewijzigde inschatting leiden van risico's voor West-Nijl virus.'

Voor wat betreft knokkelkoorts komen de muggen die dat overbrengen niet voor in de vernattingsgebieden. En de muggen die in vernattingsgebieden voorkomen, kunnen geen knokkelkoorts overbrengen.

Nieuw broedplaats

Uit onderzoek blijkt dat door het creëren van nieuwe waterrijke gebieden wel nieuwe broedplaatsen voor muggen ontstaan. Maar volgens Schippers leidt dat niet automatisch tot overlast of een volksgezondheidsrisico.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer