China+strenger+op+babymelk+Nieuw%2DZeeland
Nieuws
© Vlaggen.nl

China strenger op babymelk Nieuw-Zeeland

China kijkt strenger naar babymelk uit Nieuw-Zeeland. Dat gebeurt na de recente anonieme dreigementen dat het poeder wordt vergiftigd als het gebruik van ongediertebestrijdingsmiddel 1080 niet wordt gestaakt.

Het aantal orders uit de Volksrepubliek voor de poedermelk is gedaald. De Chinese keuringsdienst van waren stelt dat de melk een overheidscertificaat moet hebben dat ze schoon is en importeurs moeten het poeder hebben gecontroleerd.

In brieven werd gedreigd het babymelkpoeder te vergiftigen met 1080 als Nieuw-Zeeland niet voor het einde van maart 2015 zou stoppen met het gebruik van het middel, dat vaak wordt gebruikt tegen ongedierte.

Langzame en pijnlijke dood

Het leidt volgens dierenrechtengroepen tot een langzame en pijnlijke dood. Nieuw-Zeeland exporteert jaarlijks voor 14 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 9 miljard euro) aan zuivelproducten.

Chinese consumenten kopen massaal in het buitenland geproduceerd babymelkpoeder sinds het melamineschandaal.

Melamine

In 2008 werd bekend dat tienduizenden Chinese baby's in het ziekenhuis waren beland doordat de melk die ze hadden gedronken besmet was met de giftige stof melamine. Zes baby's overleden aan de gevolgen.

De grote vraag vanuit China heeft in Nederland herhaaldelijk tot lege supermarktschappen geleid. Veel Chinezen kopen grote hoeveelheden babymelkpoeder en sturen dat naar hun thuisland.

ANP

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer