Claas+opent+nieuw+testcentrum+in+Frankrijk
Nieuws
© Hendrik Begeman

Claas opent nieuw testcentrum in Frankrijk

In het Franse Trangé bij Le Mans opende Claas onlangs een nieuw testcentrum waar zowel trekkers, maaidorsers als hakselaars aan de tand worden gevoeld.

Het fonkelnieuwe testcentrum staat op ongeveer tien minuten van de Claas trekkerfabriek in Le Mans, even ten zuidwesten van Parijs.

In het testcentrum heeft Claas een bedrag van 6,5 miljoen euro geïnvesteerd.

Testlokalen

In het 12 meter hoge gebouw zijn twee testlokalen ingericht. In het ene lokaal test Claas met generatoren de trekker op hun vermogen.

De wielen van de trekker zijn daarbij op vier hydraulische cilinders geplaatst, dit om veldomstandigheden te simuleren. Trekkers of werktuigen zijn hier al op vibraties te testen voordat ze zijn afgebouwd.

Bij zware testen verbruikt Claas tot 2,9 megawatt stroom. Toch is Claas geen netto-verbruiker.

Generator

In een tweede testlokaal worden trekkers en andere zelfrijders met de wielen van de grond gehesen. Elk wiel en de aftakas is met een dikke as gekoppeld aan een soort generator.

Met de trekker drijft Claas generatoren aan die stroom opwekken, die de machinefabrikant weer aan het net levert. In totaal is vijf keer 500 kW aan stroom op te wekken.

Deze generatoren zijn ook weer gekoppeld aan een computer en zo kan Claas een veelvoud aan praktijksituaties nabootsen. Bijvoorbeeld als de trekker met een 40 ton last een berg op of af moet rijden.

Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  17° / 10°
  50 %
Meer weer