Natuurbeheerders Gemert-Bakel stomen door

Het gaat goed met Ons Landschap, de prijswinnaar van de Bronzen Grutto. Dit voorjaar won deze natuurvrijwilligersorganisatie uit Gemert-Bakel de landelijke trofee voor agrarisch natuurbeheer. Maar eigenlijk was het een startsein voor meer.

Natuurbeheerders+Gemert%2DBakel+stomen+door
© De Groene Heerlijckheid (rechtenvrij)

In Ons Landschap werken allerlei natuurclubs uit Gemert-Bakel samen. Zo hebben de Vogelwerkgroep Gemert en biodiversiteitsclub De Groene Heerlijckheid in een jaar tijd gezorgd voor een verdubbeling van het areaal graanakkers en akkerranden naar 25 hectare.

Patrijzen en andere akkervogels, maar ook bijen en vlinders, hebben baat bij de toegenomen biodiversiteit.

Snoeihout

De stichting is continu op zoek naar mogelijkheden om inkomsten uit natuur te genereren, vertelt landschapscoördinator Sylvie Verbeek.

'Zo verkopen we de snoeihoutsnippers van knotwilgen en erfbeplantingen. De snoeihoutsnippers gaan onder meer naar een teler die zijn kas ermee opwarmt. Ook moet er betaald gaan worden om de houtwallen te zagen en er stookhout te halen.'

Lezing, filmavond of cursus

Verbeek wil burgers meer gaan betrekken bij agrarisch natuurbeheer, bijvoorbeeld met een lezing, filmavond of cursus. 'Overigens zijn er al (buurt)verenigingen in Gemert-Bakel die via Ons Landschap gemeenteterreinen beheren. Dat werkt heel goed.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer