Integrale+aanpak+behoud+Friese+grutto
©

Integrale aanpak behoud Friese grutto

Wetenschappers, kunstenaars, boeren, streekbewoners en natuurbeschermers in Friesland hebben de handen ineengeslagen voor de redding van de grutto en het typische Friese weidevogellandschap.

De presentatie van initiatief ´Kening fan de Greide´ (Koning van het Weiland) was gistermiddag op het provinciehuis. Commissaris van de Koningin John Jorritsma kreeg de eerste Friese editie van het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

WNF-publicatie

De WNF-publicatie wijst op de achteruitgang van de biodiversiteit wereldwijd en de gevolgen daarvan. WNF-directeur Johan van den Gronden ziet een verband tussen het verdwijnen van biodiversiteit en culturele diversiteit, zoals een eigen taal en cultuur.

Het Friese initiatief heeft dit ook als uitgangspunt. Het wil economisch, ecologische en culturele waarden met elkaar verbinden.

Weidevogelbeheer en bedrijfsvoering

Voorbeeld en mede-initiator is voorzitter Klaas Oevering de Skriezekrite Idzegea. Deze melkveehouder integreerde weidevogelbeheer in zijn bedrijfsvoering en toont aan dat met deze extra aandacht een modern melkveebedrijf is te voeren.

'Kening fan de Greide' wordt ondersteund door tal van organisaties, zoals Natuurmuseum Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen, Friese Milieu Federatie en Landschapsbeheer Friesland.

LTO Noord

Boerenorganisaties BoerenNatuur en LTO Noord zijn nog niet benaderd, voorzitters Sippe Bron en Geart Kooistra waren gisteren wel bij de lancering en wachten het projectplan van de groep af. Dat wordt in het najaar verwacht.

Ida Hylkema

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer