Rijnlanden+wil+natuurvriendelijke+oevers
Nieuws
© De Stichtse Rijnlanden

Rijnlanden wil natuurvriendelijke oevers

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil 1,4 kilometer natuurvriendelijke oevers aanleggen aan de oostzijde in het Inundatiekanaal, de noordelijke fortgracht van Lunet aan de Snel en langs De Snel in polder Blokhoven, bij Schalkwijk.

De aanleg van natuurvriendelijke oevers maakt onderdeel uit van het beleid in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Die stelt dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa in 2015 op orde moet zijn.

Stichtse Rijnlanden neemt hiervoor diverse maatregelen. Het aanleggen van natuurvriendelijke oevers is één van deze maatregelen om de plantengroei op het Eiland van Schalkwijk te stimuleren en daarmee de biodiversiteit.

Cultuurhistorie

Het Inundatiekanaal en de fortgracht maken deel uit van het Rijksmonument de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). In het ontwerp van de natuurvriendelijke oevers is daarom uitdrukkelijk rekening gehouden met cultuurhistorie, meldt De Stichtse Rijnlanden.

Op advies van het Kwaliteitsteam NHW legt het waterschap de natuurvriendelijke oever aan in het Inundatiekanaal zelf en alleen aan de oostzijde. Daarmee wordt het strakke karakter van het kanaal gewaarborgd.

Voor het ontwerp van de oever langs de fortgracht heeft het waterschap zich laten inspireren door de plattegrond van het fort met de grachten uit 1909.

De grond die vrijkomt bij het graven van de oevers langs de fortgracht en langs De Snel gebruikt het waterschap om het Inundatiekanaal minder diep te maken. Nu is het kanaal te diep voor plantengroei.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer