Integer en betrouwbaar

Integer+en+betrouwbaar
© Monique Jansen

Ons eten is nog nooit zo veilig geweest. De kans dat mensen ziek worden van het nuttigen van een kant-en-klaarmaaltijd of van verse producten is minimaal. Dat is een grote verdienste van alle partners in de voedselketen.
Het eindrapport van de Taskforce Voedselvertrouwen en de invoering van maatregelen voegen een nieuwe dimensie toe aan de veiligheid van ons eten. De productieprocessen zijn in beeld en de verantwoordelijkheden voor elke stap in dat proces zijn belegd. De keten is zo goed als 100 procent gesloten en op papier kan er niets misgaan.
Maar de menselijke factor is de meest kwetsbare schakel en die laat zich het moeilijkst vangen in regels. De menselijke factor is enerzijds kennis en kunde, anderzijds mentaliteit en moraal. Juist dat laatste is lastig.
Dat hebben we gezien met de voedselfraudes. Op papier klopt alles, totdat een medewerker de verkeerde sticker plakt, of de sticker niet goed leest. Gelukkig kunnen we bij een menselijke fout snel ingrijpen en partijen uit de handel nemen.
Was dat ook maar zo voor de voorkant van de voedselproductie, zoals het volgens de gebruiksnormen bemesten van de bodem, het gebruik van geneesmiddelen of het naleven van cao’s in de sectoren. We kunnen allemaal een voorbeeld noemen van het eigen bedrijf of de ‘buurman’.
Willen we duurzaam kunnen ondernemen met waardering, dan moeten we niet de andere kant op kijken. ‘Integer en betrouwbaar’ zou, naast vakmanschap, onze wapenspreuk moeten zijn. Waarom? Omdat we eten maken voor mens en dier en de aarde lenen van onze kleinkinderen.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer