Saldering+Hattem+Varkens+moet+over
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Saldering Hattem Varkens moet over

De milieueffectrapportage (MER) van de nieuw te bouwen varkenshouderij Hattem Varkens in Zieuwent is niet goed onderbouwd. De saldering van ammoniakrechten moet van Commissie voor de milieueffectrapportage over.

Uit het rapport blijkt dat, als er geen maatregelen worden getroffen, de veehouderij negatieve gevolgen heeft voor omliggende natuurgebieden. Dat zijn onder meer Korenburgerveen en Stelkampsveld.

De oorzaak hiervan is luchtverontreiniging vanuit het bedrijf door de uitstoot van ammoniak. Het bedrijf wil deze gevolgen tenietdoen door saldering, de aankoop van ammoniakrechten van omliggende bedrijven.

Saldering

In het rapport is de saldering nog niet helemaal juist onderbouwd. Daarom adviseert de commissie om in aanvulling op het milieueffectrapport de saldering alsnog goed te onderbouwen.

Hattem Varkens wil in het landbouwontwikkelingsgebied Mariënvelde bouwen. Het gaat om een bedrijf van maximaal 2.451 fokzeugen, 9.072 gespeende biggen, 4 dekberen en 800 opfokzeugen.

Bestemmingsplan

Voor deze activiteiten zijn een omgevingsvergunning nodig en een wijziging van het bestemmingsplan. Gemeente Oost-Gelre neemt hierover een besluit. Vooraf zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

De gemeente heeft de commissie gevraagd het rapport te toetsen.

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer