LTO wil snelle oplossing mestmonsters

LTO Nederland dringt bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) aan op een snelle oplossing van de problemen bij bemonstering van mest. In de beschikbare monsterpotjes kan vaak minder mest dan de nieuwe regelgeving eist.

LTO+wil+snelle+oplossing+mestmonsters
© Meijerink

Begin dit jaar is de regelgeving ten aanzien van de minimale hoeveelheid mest in een mestmonster aangescherpt. In de praktijk blijken nu voor verschillende mestsoorten de toegestane monsterpotjes te klein.

Laboratoria zien zich gedwongen monsterpotjes af te keuren, waardoor geen analyse kan plaatsvinden van de getransporteerde mest. Het gevolg kan zijn dat mest wordt getransporteerd tegen standaard forfaitaire normen en dat zelfs, ten onrechte, boetes gegeven zouden kunnen worden.

Droge pluimveemest

LTO heeft meldingen gekregen van pluimveehouders die in de beschikbare monsterpotten niet voldoende droge pluimveemest konden stoppen om het minimum gewicht van 500 gram te bereiken. Hun monsters zijn daardoor niet geanalyseerd.

Ook zijn meldingen binnengekomen dat geen analyse van monsters heeft plaatsgevonden van de dikke fractie rundvee- en varkensmest na mestscheiding. Problemen kunnen zich ook voordoen bij andere mestsoorten.

LTO Nederland dringt bij het ministerie van EZ aan op snelle maatregelen. Mogelijk kan de aanscherping van de regelgeving worden uitgesteld tot wel de juiste monsterpotten beschikbaar zijn.

Stalbalans

Belangrijk voor de stalbalans van veehouders is ook dat monsterpotten die zijn afgewezen, alsnog in behandeling kunnen worden genomen. Bij gebruik van forfaitaire normen kunnen veehouders met hun stalbalans in de problemen komen wat kan leiden tot hoge boetes.

Het ministerie van EZ heeft aangegeven te werken aan een oplossing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer