Geborgde zetels: Veronique Waelen en Hay Lemmen

De LLTB mag per waterschap vier geborgde landbouwzetels benoemen. In Nieuwe Oogst stellen zich elke week twee bestuursleden voor, die vanaf maart de belangen van land- en tuinbouw in de waterschappen behartigen. Deze week: Veronique Waelen van waterschap Roer en Overmaas en Hay Lemmen van waterschap Peel en Maasvallei.

Hay Lemmen

In maatschapsverband run ik met mijn vrouw Margo een vollegronds tuinbouw- en akkerbouwbedrijf. Bestuurlijk ben ik actief in ons Aspergegilde Peel en Maas. Vanuit mijn bestuurlijke verleden in de plaatselijke LLTB-afdeling en de vakgroep Open Teelten heb ik veel mee mogen denken over problemen, maar vooral ook mogen meewerken aan oplossingen.
De tegenwoordige agrarische topproductie vraagt steeds meer van de ondernemers, iets waar Nederland wonderwel in slaagt. Maar dan moet je de omgevingsfactoren wel in de hand kunnen houden. Water is hierin zeer belangrijk. Te veel is verzuipen en een verloren productiejaar. Te weinig is verdrogen en kwaliteitsverlies, en dus veel kosten maken met beregenen, hetgeen mogelijk moet blijven voor de sector.
Een item voor de toekomst is dan ook de klimaatsverandering, die grote gevolgen kan hebben voor de waterhuishouding op onze percelen. Dit moet zich gaan vertalen in een veranderend onderhouds- en maaibeleid.

Veronique Waelen

Ik ben Véronique Kissels-Waelen (38), getrouwd met Marc (fruitteler te Hulsberg). Samen met onze zoon wonen we op mijn ouderlijk bedrijf in Klimmen. Hier run ik samen met mijn ouders een gemengd bedrijf met melkkoeien, akkerbouw en fruitteelt. Helaas werd ik na twee periodes bestuurslid waterschap Roer en Overmaas niet herkozen. Middels de portefeuille Water heb ik de afgelopen periode zijdelings mee mogen denken.
Om onze agrarische stem te behouden is het van groot belang dat alle waterschapsbestuurders (dus ook de gekozen burgers) goed op de hoogte zijn van wat er in hun gebied gebeurt. Dus informeer deze burgers over uw doen en laten. Gezamenlijk met deze goed geïnformeerde burgers kunnen we ons sterk maken voor een goed (vooral voor de agrarische sector) waterbeheer.
Actuele zaken voor het gebied van Roer en Overmaas zijn de aankomende fusie met waterschap Peel en Maasvallei en de bijbehorende kostentoedelingsverordening. In dit gebied zal dit tot een aanzienlijke lastenstijging leiden. Ik zal me ervoor inzetten om dit tot een minimum te beperken. Spelen er zaken of heeft u ideeën en/of oplossingen, u kunt mij bereiken via e-mail: v.waelen@hotmail.com.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer