EP eist etiket op elk vleesproduct

Alle voedsel waarin vlees is verwerkt, moet een etiket krijgen met de herkomst van het vlees. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement.

Jan van LiereWoensdag stemde twee derde van de afgevaardigden voor een resolutie die de Europese Commissie vraagt actie te ondernemen. Er moet een regeling komen die fabrikanten verplicht de herkomst van vlees duidelijk te maken in producten als pizza’s en soepen.
Argument is dat de consument meer en betere informatie nodig heeft. Recente voedselschandalen, zoals de heimelijke verwerking van paardenvlees, hebben het vertrouwen van de consument geschaad en daar moet wat aan gedaan worden. De Europese Commissie rapporteerde eerder dat 90 procent van de consumenten aangeeft dat de huidige verplichte etikettering van vers vlees hen niet ver genoeg gaat.
In de verschillende lidstaten van de EU wordt 30 tot 50 procent van de vleesproductie verwerkt in de meest uiteenlopende producten. Een verplichte etikettering zou die etenswaren aanmerkelijk duurder maken, vrezen critici van de maatregel.
Ook de Nederlandse afgevaardigde Annie Schreijer-Pierik (CDA) hoort bij di critici. Zij stemde in Brussel tegen de gevraagde maatregel die ze bestempelt als ‘onzinnig, ondoenlijk en onnodig’.
Schreijer-Pierik wijst erop dat driekwart van de consumenten tegen de etiketteringspicht is als die leidt tot duurdere etenswaren. ‘Erwtensoep, pizza’s en andere producten kunnen gemiddeld 9 procent duurder worden door de administratieve lasten, volgens het onderzoek van de Europese Commissie.’
Ze noemt het een misvatting te denken dat zo’n etiket helpt tegen voedselfraude. Ook Europarlementariër Jan Huitema (VVD) denkt er zo over. ‘Een herkomstetiket zal fraude niet voorkomen. Als iemand paardenvlees voor rundvlees wil verkopen, houdt een etiket ze niet tegen.’
Huitema noemt de voorgestelde regelgeving in de praktijk onuitvoerbaar. ‘De verwerkende industrie maakt gebruik van verschillende vleesleveranciers uit meerdere landen. Ook wordt er vaak van leverancier gewisseld, waardoor een etiket continu aangepast zou moeten worden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer