CLM%3A+grondgebonden+melkveehouderij+kan
Nieuws
© CLM

CLM: grondgebonden melkveehouderij kan

Grondgebonden melkveehouderij kan volgens CLM Onderzoek & Advies behouden blijven als de overheid stuurt op het aantal dieren en liters melk of een vastgestelde maximale mestproductie per hectare.

De melkveewet moet daarvoor wel worden aangescherpt, blijkt uit studies door CLM Onderzoek & Advies. Het ministerie van I&M vroeg CLM om criteria voor een grondgebonden melkveehouderij te beoordelen op duurzaamheid en draagvlak.

Van de negen criteria werken slechts drie positief uit op alle beoordeelde aspecten van duurzaamheid. Deze grondgebondenheid-criteria zijn ‘aantal graasdieren per hectare’, ‘productie van melk per hectare’ en ‘forfaitaire mestproductie per hectare’.

Normstelling

Bij de beoordeling van deze criteria is uitgegaan van een normstelling die iets hoger ligt dan het landelijk gemiddelde: ongeveer 15.000 kilo melk per hectare.

De criteria waarvoor bij het bedrijfsleven het meeste draagvlak bestaat, dragen minder bij aan duurzaamheid.

Wens

Met de genoemde criteria en bijbehorende normen voor alle bedrijven, is behoud van een grondgebonden melkveehouderij mogelijk. Dat is in lijn met de wens van zowel sector, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden.

Om de grondgebondenheid te behouden, willen staatssecretarissen Wilma Mansveld (I&M) en Sharon Dijksma (EZ) dat partijen, samen met de overheid, een actiegerichte aanpak afspreken.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer