Winaars Innovatiefonds Farmers for Farmers

De winnaars 2014 van het Innovatiefonds Farmers for Farmers zijn bekend. De prijzen gaan naar vier innovaties: de emissiearme vloer, mobiele laarzenreiniger, stroopslikker en de grashoogtemeter.

Winaars+Innovatiefonds+Farmers+for+Farmers
© Farmers for Farmers

De emissiearme vloer van melkveehouder Gerald Elferink uit Tubbergen wint de prestigeprijs van 2.500 euro.

'De emissiereductiecijfers van 5,8 bij weiden en 6,5 bij opstallen zijn indrukwekkend en het is een breed toepasbare innovatie', licht de jury toe. De ammoniakemissie daalt met 40 procent.

Mobiele laarzenreiniger

De mobiele laarzenreiniger van varkenshouder Jos Meekes uit Groenlo ontvangt ook 2.500 euro. 'Om dierziekteoverdracht te voorkomen, moet je elk hok met schone laarzen betreden', geeft de jury aan.

'Het kost veehouders echter vaak veel moeite om ontsmettingsbakken schoon te houden of consequent schoeisel te verwisselen of te reinigen tussen het betreden van hokken. De mobiele laarzenreiniger is een praktische oplossing voor dit probleem.'

Stroopslikker

Voorkomen van kannibalisme bij varkens is het doel van de stroopslikker. Deze innovatie van Johan Veenboer uit Kootstertille wordt beloond met een aanmoedigingsprijs van 1.000 euro.

De stroopslikker wordt op de hokafscheiding van een varkenshok gemonteerd. Speelt het varken met de ketting die eraan hangt, dan komt er wat stroop langs de ketting naar beneden. Dat geeft afleiding voor de varkens.

Grashoogtemeter

De grashoogtemeter van melkveehouder Piet Jan Thibaudier uit Lemmer ontvangt de aanmoedigingsprijs van 1.000 euro. Hij wilde graag de grashoogte en droge stof meten tijdens het maaien, zodat hij beter kan sturen op drogestofopbrengst en daardoor gerichter kan bemesten.

Om dit te bereiken, paste Thibaudier een grashoogtemeter (Pasture reader) aan voor de Nederlandse situatie. De meter kan bijvoorbeeld op een frontmaaier worden geplaatst. Uit een proef blijkt dat hetgeen wordt gemeten dicht bij de werkelijkheid ligt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer