Impuls voor intensief onderwijs
CAH Vilentum in Dronten start in het schooljaar 2015/2016 een gespecialiseerde hbo-opleiding voor de varkens- en pluimveehouderij. LTO Nederland ziet dit als een nieuwe impuls voor deze sectoren.
Ilona Lesscher‘CAH Vilentum maakt een duidelijke keuze. De varkens- en pluimveehouderij is best ingewikkeld en vraagt om mensen die goed zijn toegerust’, reageert Jan Overeem van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland op het initiatief.
Overeem juicht het toe dat er een duidelijke keuze voor een volwaardige opleiding varkens- en pluimveehouderij is gemaakt. ‘Een duidelijk profiel past bij deze tijd. En duidelijke keuzes maken is goed voor het imago; studenten staan voor de sector waarvoor ze kiezen.’
Met de stap van CAH Vilentum wordt de doorlopende leerlijn van middelbaar onderwijs verder doorgetrokken naar het hoger onderwijs. De hbo-instelling beschikt over praktijkfaciliteiten voor varkens en legpluimvee via het Coöperatief Veredelingsdemonstratie Bedrijf (CVDB ).
Het bedrijfsleven wordt nauw betrokken bij de inhoud van de opleiding. ‘Die interactie brengt heel veel. Daarin zijn de laatste jaren al grote slagen gemaakt’, aldus Overeem.
Specialisatie
Varkens- en pluimveehouderij wordt nu op hogere landbouwscholen vooral gegeven binnen de richting Dier- en Veehouderij. Daarbij zijn de eerste twee jaar voor alle studenten gelijk met tijdens projecten ruimte voor de varkens- of pluimveehouderij. Specialisatie vindt later in de studie plaats door middel van keuzemodules en de afstudeerscriptie.
Bij HAS Hogeschool meldden zich jaarlijks ruim vijftig studenten met interesse in de intensieve veehouderij. Ruim een derde van hen kiest voor de opleiding Dier- en veehouderij. Nog eens ruim een derde volgt de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness, terwijl ook nog een aantal studenten Toegepaste biologie als basis kiest. Als extra biedt HAS Hogeschool voor studenten met interesse in de varkenshouderij de Summerschool aan.
Middelbare en hogere landbouwscholen worstelen al jaren met het onderwijs op het gebied van kleine sectoren zoals de varkens- en pluimveehouderij. Het aantal leerlingen is te klein om een klas op in te richten, dus worden ze vaak bij andere sectoren ingeschoven.
Varkensklassen
Onder druk van de primaire sector is de laatste jaren gezocht naar mogelijkheden voor een volwaardiger profilering van de varkens- en pluimveehouderij in het onderwijs. Eerder ontstonden daaruit bijvoorbeeld al de zogenoemde ‘Varkensklassen’.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (RL) #692014
Gebruikt, € 5.282
-
Pottinger Jumbo 6600 opraapwagen
2005, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (MM) #691679
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Tractor 6130R (ZOB) #51556
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Donderdag23° / 14°10 %
-
Vrijdag24° / 11°5 %
-
Zaterdag23° / 15°20 %