Een boete van 50 cent voor afwezige leden

Nog slechts een kwartje zat er in de verenigingskas in 1924. Maar die economisch zware jaren twintig is de Land- en Tuinbouwbond Zwaagdijk doorgekomen. Met een oogstdankviering en aansluitend een feestavond staat LTO Noord Zwaagdijk, een onderafdeling van LTO Noord West-Friesland, zaterdag 21 februari stil bij haar honderdjarig bestaan.
De 43 boeren die bij de oprichting op 3 oktober 1915 lid werden van de Land- en Tuinbouwbond Zwaagdijk, kwamen direct in actie. In het eerste jaar stuurden ze een brief naar de minister van Landbouw met het verzoek om het vaarwater en de bruggen te verbeteren. Ook werd er voor 400 gulden een veewagen gekocht.
Zo schreef wijlen oud-bestuurslid Joop Laan in een artikel over de historie van de bond. Uit de notulen haalde Laan ook dat een lid in 1920, vanwege de slechte opkomst, voorstelde om een gulden boete te heffen bij afwezige leden. De voorzitter vreesde dat leden dan gingen bedanken en stelde het boetebedrag op 50 cent.
In 1978 trad wijlen Tinie Wiering-Schilder als eerste vrouw toe tot het bestuur van LTO Noord Zwaagdijk.
De afdeling blijft actief. ‘Bijzonder vond ik onze bedrijfsexcursie in 2004, toen we met 32 leden per vliegtuig naar Bordeaux in Frankrijk zijn gevlogen’, vertelt vicevoorzitter John Groot van LTO Noord West-Friesland. Daar bezochten de leden onder andere de tulpenvelden van de firma Karsten, Van der Gulik en Schouten. ‘De tulpen zijn daar voorlijker, waardoor ze eerder bloeien en vroeger gerooid kunnen worden. Hiermee creëren ze vroege tulpen. Een zeer geslaagde bedrijfsexcursie’, aldus Groot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer