Landwinning met bagger goed voor sloot

Door in brede sloten land te winnen, is er een alternatief voor baggerspuiten en een oplossing voor de afkalving van slootkanten. Het resultaat: schone sloten en grotere percelen.

Landwinning+met+bagger+goed+voor+sloot
© Mike Schellart

Dat hopen de boeren en begeleiders van het praktijknetwerk ‘Baggeren met veenbagger’ te bereiken. KTC Zegveld is een proef gestart door een stuk sloot met bagger te dempen.

‘We willen niet lijdzaam toezien dat land verdwijnt, maar dat een halt toeroepen en zelfs land aanwinnen. Voor boeren telt immers elke meter grond’, stelt begeleider Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies.

Baggerspuiten

Veel sloten in de veenweiden zijn door afkalving en slootonderhoud te breed geworden, tot meer dan 4 meter, constateert Verhoeff. ‘Terwijl de ideale veensloot 2 tot maximaal 4 meter breed hoort te zijn, de kant glooiend is, er 40 centimeter water in staat en het land 40 tot 60 centimeter boven het waterpeil ligt. Dat is niet overal zo, vooral in het Groene Hart.’

Aan baggerspuiten kleven ook nadelen. ‘In bagger zit veel stikstof. De bedrijfsstikstofefficiëntie leert dat het aanbod aan stikstof al meer dan genoeg is, zeker in het najaar. Dus zitten we niet te wachten op de stikstof uit de bagger’, aldus Verhoeff.

Indrogen

Op Zegveld is over een lengte van 100 meter op een halve meter van de slootkant een doek gespannen. Het doek is op de bodem gedrukt door zandslurven en drijvend gehouden door een pvc-buis. De ruimte tussen het doek en de slootkant is vervolgens opgevuld met verse bagger.

‘Als dit is ingedroogd, willen we het opvullen met gerijpte bagger, totdat het voldoende hoogte heeft’, vertelt HAS-student Anton van der Zalm die aan het project meewerkt.

De kosten komen op zo’n 20 euro per vierkante meter. ‘Dit zal bij grootschalige opzet en gebruik van ander materiaal, zoals eigen natuurhout, tot de helft minder kunnen zijn’, aldus Van der Zalm.

Lees meer hierover afgelopen zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer