‘ACM frustreert verduurzaming’

Kip van Morgen is niet een eindpunt. De naam geeft aan dat het om een product in ontwikkeling gaat. ‘De analyse steekt een spaak in het wiel en remt toekomstige verduurzamingsinitiatieven.’

Ilona LesscherDat schrijven LTO Nederland, de koepel van supermarkten CBL, de Federatie van Levenmiddelenproducenten (FNLI) en Nepluvi. Zij zetten grote vraagtekens bij de case die Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag publiceerde. Die stelt in het rapport dat Kip van Morgen strijdig is met de Mededingingswet.
‘Wij hebben voorlopig alles stilgezet en vragen ons af wat in de volle breedte de consequenties van de conclusies van ACM zijn voor verduurzaming. Wij willen nu vooral duidelijkheid van staatssecretaris Sharon Dijksma’, reageert duurzaamheidsmanager Liselotte Hamelink van het CBL.

Op korte termijn

Eric Hubers van LTO Varkenshouderij spreekt over een ‘negatieve mindset’ en pleit voor duidelijkheid op korte termijn. Wanneer de keten niet met de goede dingen bezig is, moet snel duidelijk zijn wat dan wel wordt gevraagd zodat de wet of het concept kan worden aangepast.
Vrijdag - na het ter perse gaan van Nieuwe Oogst- bespraken de organisaties de route die zij nu moeten inslaan.
In het rapport schrijft de ACM dat een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitzondering op het kartelverbod is, dat de voordelen voor de consument groter zijn dan de nadelen. ACM noemt daarbij keuzevrijheid en kostprijs.
ACM onderzocht of de maatregelen van Kip van Morgen door de consument worden gewaardeerd. Daaruit blijkt dat de consument wel voor dierenwelzijns- en milieumaatregelen wil betalen, maar niet voor de verbeteringen van Kip van Morgen.
Het rapport berekent de meerkosten voor de Kip van Morgen op 1,45 euro per kilo filet. ACM noemt pluimveevlees met 1 ster van het Beter Leven Kenmerk een beter alternatief. De consument wil daar volgens ACM bijna 12 euro extra per kilo kipfilet voor betalen.
Kippen met 1 ster leven met 12 dieren op een vierkante meter, ze groeien maximaal 45 gram per dag en zijn slachtrijp in 56 dagen. Ook hebben ze een overdekte uitloop. De meerkosten zijn berekend op 3,50 euro per kilo filet.
Bij Kip van Morgen leven 19 dieren op een vierkante meter, is de groei maximaal 50 gram per dag en ligt de slachtleeftijd op 45 dagen. Bij gangbare kip zitten 21 dieren op een vierkante meter en groeien ze met 60 tot 63 gram per dag in 36 tot 42 naar het slachtrijpe gewicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer