‘Twee prijzen niet overwogen’

Rouveen Kaasspecialiteiten heeft 1 januari 2015 een A- en B-prijs ingesteld voor leden. FrieslandCampina heeft nooit overwogen zo’n tweeprijzensysteem in te voeren.

René LuijmesLeden-melkveehouders die dit jaar meer melk leveren dan de zuivelfabriek in Rouveen kan afzetten via haar kaasspecialiteiten, krijgen sinds 1 januari de B-prijs van de spotmarkt.
Ook Frankrijk kent zo’n systeem van een A-prijs voor hoogwaardige zuivelproducten en een B-prijs voor producten met een lage toegevoegde waarde. Reden van invoeren is naast het verdwijnen van het melkquotum het wegvallen van de minimumprijzen in Frankrijk.
Royal FrieslandCampina (RFC) daarentegen verwacht niet dat met een tweeprijzensysteem een betere melkprijs is te realiseren voor haar leden. ‘We kiezen daarom niet voor een A/B-model en handhaven daarmee de huidige melkprijsvaststelling’, licht woordvoerder Jan-Willem ter Avest van RFC toe.
De inspanningen zijn erop gericht door via een optimale verwaarding van melk het beste uit de hele melkstroom te halen. ‘Gezien de positie van FrieslandCampina en de algemeen verwachte groei wereldwijd voor de afzet van hoogwaardige zuivelproducten kunnen we ervan uitgaan dat er de komende jaren goede afzetmogelijkheden zijn, zelfs bij de door velen voorspelde groei van het melkaanbod in de Europese Unie.’
Volgens Ter Avest vervalt daarmee ook het belangrijkste argument voor invoering van een A/B-model. Hij wil daarmee niet zeggen dat een tweeprijzensysteem voor melk verworpen moeten worden. ‘De keuze voor of tegen is afhankelijk van de ondernemingskarakteristieken.’
Of RFC haar producten kwijt kan bij een toename van de melkleverantie, hangt volgens de woordvoerder niet voor het grootste deel af van de melkleverantie, maar veel meer van de internationale vraag naar zuivel.
Zuivelanalist Mark Voorbergen deed deze week de suggestie aan RFC om haar leden op te roepen om minder te melken bij slechte melkprijzen, maar het bedrijf gaat dit niet doen. Daarnaast zal de zuivelonderneming geen melk weigeren van leden en leveranciers, buiten onvoldoende kwaliteitsnormen om.
Directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten verwacht in 2015 en 2016 een sterke stijging van de aanvoer van melk. ‘Daarna zal de groei meer afvlakken’, denkt hij.
Het is volgens Wevers niet zaligmakend dat de melkproductie zo veel stijgt. ‘Bij een lagere melkprijs zal er een schifting zijn onder de melkveebedrijven, waardoor de productie minder sterk zal stijgen vanwege de stoppers. In 2018 volgt een evaluatie van ons systeem.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer