Duurzaam vlees hete aardappel

Mededingingsregels blijken de omslag naar duurzamer vlees in de Nederlandse schappen tegen te houden. Voor de politiek is het een hete aardappel.

Arno de SnooDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt in een voorlopig rapport dat ‘de Kip van Morgen niet in aanmerking komt voor de uitzonderingsmogelijkheid van de mededingingswet’. De ACM stelt dat door de afspraken in het Verbond van Den Bosch consumenten na 2020 geen reguliere kip meer kunnen kopen en daarmee beperkt worden in hun keuzevrijheid.
De afspraken die de pluimveeketen en supermarkten hebben gemaakt zijn strijdig met het nationale kartelverbod, stelt de ACM.
De politiek is de enige die het oordeel van de concurrentiewaakhond kan veranderen. Bijvoorbeeld door regels aan te passen of om een andere interpretatie van de regels te vragen.
De VVD lijkt daar niet warm voor te draaien. De partij laat weten dat de consument niet het kind van rekening mag worden van onderlinge afspraken tussen ondernemers. De PvdA zegt niet onder de indruk te zijn van de huidige standaard van de Kip van Morgen. ‘Wij zetten ons in voor de Kip van Overmorgen.’ CDA, CU en SGP willen wel meer ruimte voor ketenafspraken.
De conclusies van de ACM zitten staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) niet lekker, bleek onlangs tijdens een debat in de Tweede Kamer. Zij gaf aan maximale ruimte te willen bieden voor verduurzaming van de sector. Deze ruimte wordt door de interpretatie van de mededingingsregels door de ACM nu juist geblokkeerd.
Volgens de ACM wordt het definitieve rapport volgende week openbaar gemaakt. Dan moet blijken of de Tweede Kamer actie wil nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer