Dijksma dringt weer aan op crisiskartel

Om het aanbod glasgroenten op de markt te reguleren, zal staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aandringen op de vorming van een crisiskartel tijdens de informele Landbouwraad.

Koen van WijkDat schrijft de staatssecretaris deze week in een brief aan de Tweede Kamer na vragen van de VVD en SGP. Een vrijstelling voor het maken van afspraken over aanbodregulering geeft de Nederlandse voedingstuinbouw een nieuw wapen om de Russische boycot het hoofd te bieden.
Er zou al een plan voor aanbodregulering klaarliggen, dat is opgesteld in samenwerking met de sector. In de Kamerbrief staat niet welke producten dit plan betreft.
Woordvoerder Wim Rodenburg van de koepel voor afzetorganisaties Dutch Produce Association (DPA) bevestigt de stap van Dijksma. Tijdens de laatste Landbouwraad bleek dat ook veel andere lidstaten een crisiskartel wensen.
De Europese Commissie kan via de verordening Gemeenschappelijk Marktordening (GMO) een vrijstelling van de mededingingsregels toestaan voor zes maanden. Maar alleen wanneer er sprake is van ernstige en langdurige marktverstoring, waarbij zij ook al andere noodmaatregelen heeft getroffen.

Noodverordening

Ook is het een voorwaarde dat er dan structureel inefficiënte productie uit de markt wordt genomen en dat de aanbodregulering niet groter is dan de productvolumes die normaal naar Rusland worden geëxporteerd, licht Dijksma toe in de Kamerbrief.
Deze week stemden de lidstaten in met herziening van de noodverordening voor bedrijven die zijn getroffen door de Russische importstop.
Dijksma is teleurgesteld dat de hoogte van de steun en het onderscheid tussen leden en niet-leden van producentenorganisaties gehandhaafd blijven.
De noodsteun aan lidstaten met directe export naar Rusland wordt nu gebaseerd op gemiddelde exportvolumes over de jaren 2011 tot en met 2013, aldus Dijksma.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer