LTO: coulant met regels getroffen boeren

Boeren die zijn getroffen door de muizenplaag moeten worden ontzien bij controles door NVWA-inspecteurs. Dat stelt LTO.

LTO%3A+coulant+met+regels+getroffen+boeren
© riedo

Ondernemers moeten de kans krijgen herstelwerkzaamheden uit te voeren, zegt Wiebren van Stralen, LTO-beleidsadviseur.

Van Stralen noemt het voorbeeld van mestuitrijden. 'De NVWA bekijkt of boeren de mest op een nette manier toedienen. Boeren die bijna geen gras hebben, kunnen gemakkelijk beticht worden van slordig mest uitrijden. Het zou zuur zijn als daarvoor dan boetes worden uitgedeeld.'

LTO roept boeren op om netjes om te gaan met het uit te rijden van mest om te zorgen dat de mestaanwending ook effectief is. 'Beter later uitrijden dan het risico dat de mest uitspoelt naar het oppervlaktewater', zegt Van Stralen.

Ruwvoer

Bij ondernemers die na het scheuren tijdelijk een dekvrucht willen inzaaien om de groei van het nieuw ingezaaid gras te bevorderen, moet dit gewoon meetellen als grasland.

'Dan is het belangrijk dat land dan niet meteen als bouwland wordt aangemerkt door de NVWA', zegt Van Stralen. 'We zoeken kansen voor boeren om snel hun ruwvoer voorziening op gang te brengen.'

Schade

LTO is blij dat staatssecretaris Sharon Dijksma en de Kamerleden binnenkort naar Friesland gaan om de schade met eigen ogen te bekijken.

Meldingen

Ruim 800 getroffen boeren hebben zich sinds de opening van het meldpunt in november bij LTO gemeld. Inmiddels komen er, buiten Friesland, ook meldingen uit Groningen, Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer