Aandacht voor verzilting

LTO Noord pleit ervoor prioriteit toe te kennen aan de zoetwatervraag van Zuidwest Nederland en hieraan prioriteit te geven in de nationale zoetwaterverdeling.

Aandacht+voor+verzilting
©

Dat schrijft zij in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu als reactie op de ontwerp-rijksstructuurvisie Grevelingen en Volkerak-Zoommeer omtrent de verzilting van Zuidwest Nederland.

LTO Noord wil het belang van zoetwater voor Zuidwest Nederland, maar ook voor heel Nederland als geheel, nogmaals benadrukken, omdat keuzes voor de Zuidwestelijke Delta direct doorwerken in de zoetwatervoorziening van Nederland.

De land- en tuinbouworganisatie zou het liefst zien dat middels een zogeheten stresstest verschillende trajecten die nu parallel lopen, worden samengevoegd.

Bewijs

Daarnaast wil zij, voordat de eerste ingrepen worden genomen, dat er wordt nagegaan of de zoetwatervoorziening van het hoofdwatersysteem de verzilting aankan, dat gebieden die nu afhankelijk zijn van het Volkerak-Zoommeer voor hun zoetwatervoorziening van een alternatief worden voorzien en dat de werking hiervan voldoende bewezen is.

Zoveel mogelijk duidelijkheid

Ook laat LTO Noord het ministerie weten dat duidelijkheid over de ingrepen en voldoende tijd en middelen om op deze ingrepen te anticiperen, van groot belang zijn voor de sector. ‘Hoe specifieker de ingrepen in waterbeheer en gebruik, hoe duidelijker de impact op de omgeving.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer