Dijksma zegt nog weinig toe inzake muizen

Staatssecretaris Sharon Dijksma deed woensdag nog geen harde toezeggingen over hulp aan door de muizenplaag getroffen boeren. Volgende week komt zij wel met een brief over mogelijke oplossingen.

Dijksma+zegt+nog+weinig+toe+inzake+muizen
© Dirk Hol

Dijksma gaf tijdens een debat in de Tweede Kamer wel aan de slag te gaan om muizen toe te voegen aan de calamiteitenregeling. De Kamer had hier ook op aangedrongen.

De Europese Commissie heeft aangegeven deze calamiteitenregeling ook te willen openstellen voor muizen. Nu is deze nog alleen voor schade van engerlingen en emelten.

Beschadigd

De regeling staat het scheuren van grasland toe als daar noodzaak toe is. Boeren moeten dan wel aantonen dat een perceel meer dan 25 procent beschadigd is en op bedrijfsniveau meer dan 5 procent is beschadigd.

Dijksma gaf aan dat de regeling voor dit voorjaar weinig meer oplevert omdat boeren vanaf 1 februari grasland mogen scheuren.

Krediet

Het CDA stelde eerder dat het kabinet moet voorzien in extra krediet voor ondernemers die door de muizenoverlast in acute financiële problemen komen. Dijksma zegde toe hier naar te kijken.

Dijksma komt volgende week woensdag met een brief over oplossingsrichtingen om de muizenplaag in Friesland tegen te gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer