Wetenschap+gaat+ammoniakbeleid+toetsen
Nieuws
© SBB

Wetenschap gaat ammoniakbeleid toetsen

Het agrarische ammoniakbeleid zal op nut en noodzaak moeten worden getoetst. Dat vinden Marcel Crok en Jaap Hanekamp, twee onderzoekers actief in de chemie en milieuwetenschappen.

Volgens Crok en Hanekamp roept de onderbouwing van het agrarische ammoniakbeleid zo veel discussie op dat wetenschappelijk onderzoek op basis van (inter)nationale en (inter)sectorale data en literatuur op zijn plaats is.

Aanleiding voor het onderzoek vormen de discussies over de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid. Vorig jaar werd in een artikelenreeks van V-focus aangetoond dat de berekeningen waarop het beleid is gebaseerd, niet overeenstemmen met de metingen.

Rapport uit 1995

Zelfstandig onderzoeker Jaap Hanekamp bracht in 1995 met stichting HAN (Heidelberg Appeal Nederland) het rapport ‘De wetenschappelijke basis van het Nederlandse ammoniakbeleid’ uit.

Dat rapport plaatste toen al serieuze kanttekeningen bij het ammoniakbeleid. De recente opschudding over het nut en de noodzaak van het ammoniakbeleid vraagt om een update van dat onderzoek, aldus Crok en Hanekamp.

Crowdfunding

Het onderzoek zal naar verwachting zes tot negen maanden in beslag nemen en wordt gefinancierd met crowdfunding. Daarmee is het onafhankelijk van bestaande belangen.

In totaal is 40.000 euro nodig. Zodra 10.000 euro binnen is, gaat het onderzoek van start.

Donaties

AgriMedia Wageningen, uitgever van V-focus, is inhoudelijk niet betrokken bij het onderzoek. Inmiddels is een aantal donaties toegezegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer