Schorsing jacht op Overijsselse ganzen

Zwolle - De voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel heeft bepaald dat er tot 1 maart van dit jaar in Overijssel niet op ganzen gejaagd mag worden.

Jacomien VoorhorstIn een spoedprocedure, aangespannen door de Vogelbescherming Nederland, heeft de rechtbank het besluit van de provincie om de jacht op ganzen in de winter toe te staan voor dit jaar geschorst.
In oktober 2014 heeft provincie Overijssel toestemming verleend aan Faunabeheereenheid Overijssel (FBE) om tot 2019 in de wintermaanden op ganzen te jagen.
Dat is een ander beleid dan in het Ganzenakkoord staat, dat weliswaar nooit in werking is getreden, maar dat provincies wel gebruiken als uitgangspunt voor het ganzenbeleid.
In het akkoord is 1 november tot 1 maart als rustperiode voor de ganzen aangewezen. Volgens de provincie is de jacht toch nodig omdat in Overijssel overwinterende ganzen grote schade aan gewassen veroorzaken.

Vogelbescherming

De Vogelbescherming tekende bij de provincie bezwaar aan tegen dit besluit. Daarnaast verzocht de organisatie de voorzieningenrechter om het besluit voorlopig te schorsen.
De voorzieningenrechter was donderdag van oordeel dat de provincie onvoldoende heeft onderbouwd dat overwinterende ganzen belangrijke schade veroorzaken op grasland.
Deze schade wordt door een groot deel veroorzaakt door ganzen die het hele jaar in Nederland verblijven en die ook in de zomer afgeschoten kunnen worden, zo stelt de rechter die zich daarbij liet leiden door een door het Faunafonds gegeven advies. Daarin wordt aanbevolen het afschot tot de zomer te beperken.
Ook hield de rechter rekening met het feit dat omliggende provincies wel hebben gekozen voor het handhaven van de winterrust tot 1 maart en dat er deze winter in Overijssel al zo’n vijfduizend ganzen zijn afgeschoten.
Vrijdagmorgen kon provincie Overijssel nog niet reageren op de uitspraak van de voorzieningenrechter. Wel had de provincie al eerder aangegeven dat een besluit over het bezwaar van de Vogelbescherming tegen de winterjacht begin februari kan worden verwacht.
De voorzieningenrechter schorst het besluit van de provincie tot 1 maart, de datum die in het Ganzenakkoord staat.

Ordemaatregel

Deze voorlopige voorziening is dan ook een ordemaatregel. De spoedprocedure is niet geschikt om een oordeel te geven over de uiteindelijke rechtmatigheid van het besluit van de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer