Onderwerken heeft effect

Haarlemmermeer - Het onderwerken van graanresten vlak na de oogst houdt ganzen bij Schiphol weg. Hetaantal ganzen dat in Haarlemmermeerse polders neerstrijkt, is in 2014 fors gedaald.

In de jaren 2009 en 2010, toen de percelen nog niet versneld werden onderbewerkt, nam het percentage ganzen dat na de oogst invloog, met enkele honderden procenten toe. Dat is in 2014 gedaald naar 40 procent, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer.
‘De regeling is effectief’, zegt voorzitter Peter Baars van LTO Noord Haarlemmermeer. ‘Het draagt bij aan een betere vliegveiligheid. Het werk is op de juiste manier uitgevoerd en het geld goed besteed. Dat is belangrijk voor het draagvlak.’
Ook de populatie ganzen is in de Haarlemmermeer vorig jaar met 5 procent gedaald vergeleken met 2013. ‘Het mes snijdt dus aan twee kanten’, aldus Baars.
Het is het derde opvolgende jaar dat de akkerbouwers hun graanpercelen na de oogst versneld onderwerken. Hiermee krijgen ganzen geen mogelijkheid te foerageren en zijn er minder vogelaanvaringen.
Afgelopen jaar maakten 71 agrariërs gebruik van de vrijwillige regeling, die LTO en het ministerie in 2012 voor zes jaar afsloten. In totaal hebben de boeren 1.954 hectare ondergewerkt. Dat is 95 procent van alle graanakkers in de noordelijke Haarlemmermeer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer