NAK: nieuwe erwiniasoort steekt kop op

De druk van erwinia in pootgoed lijkt de laatste jaren af te nemen. Wel is de nieuwe erwiniasoort Pectobacterium carotovorum subsp. brasiliense (pcb) in opkomst.

Haijo DoddeOp basis van de resultaten van de veldkeuringen van keuringsdienst NAK is voor wat betreft erwinia een positieve trend te zien. In 2003 werd nog 15 procent van de percelen met S-pootgoed in klasse verlaagd vanwege een bacterieaantasting. Met name vanaf 2009 neemt het verlagingspercentage geleidelijk af, met af en toe nog een negatieve uitschieter, tot 5 procent in 2014.
‘De problemen in 2003 waren aanleiding om te starten met het Deltaplan Erwinia’, zei keuringencoördinator Jaap Haak van de NAK deze week tijdens de eerste telersavond van de keuringsdienst in Swifterbant. ‘Dat plan heeft uiteindelijk geleid tot een beter zicht op de risicofactoren van erwinia.’
Vanaf 2012 voert de NAK in S-pootgoed een erwiniatoets uit. De laboratoriumtoets op de latente aanwezigheid van erwinia gebeurt gelijktijdig met het onderzoek naar bruinrot en ringrot. De resultaten gebruikt de NAK vooral om telers te attenderen op eventuele besmettingen.
Uit de resultaten van de erwiniatoets van 2014 blijkt dat 16,4 procent van de monsters latent besmet was met Pectobacterium wasabiae (pw), 4,5 procent met de Dickeya-soorten (dic) en 1,2 procent was besmet met Pectobacterium atrosepticum (pa).
Haak laat zien dat de hoeveelheid besmettingen met dic en pa vrij constant zijn vanaf 2012. ‘De aantasting van het wasabiaesoort was in 2012 aanzienlijk hoger, maar dat had te maken met de moeizame rooiomstandigheden in het voorgaande jaar.’
De NAK heeft afgelopen jaar in de erwiniatoets ook de brasiliensebacterie bepaald. Het blijkt dat dit soort in maar liefst 54 procent van de monsters voorkomt. Haak vertelt dat hij terughoudend is om aan dit hoge percentage conclusies te verbinden.
Feit is wel dat ook op het controleveld van de NAK de brasiliensebacterie in 2014 veruit het meeste te vinden was. In voorgaande jaren was juist op dit veld het aandeel aantastingen door Dickeya-soorten nog het hoogst.
‘We hebben de resultaten van laboratoriumtoetsen en veldkeuringen van de afgelopen twee jaar naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat een besmet monster op het veld meer kans geeft op klasseverlaging’, legt Haak uit. ‘Maar een nauwkeurige correlatie is er nog niet en daarom is het nog te vroeg om de brasiliensebacterie op te nemen in de erwiniatoets.’

Rasverschillen

In 2014 heeft de NAK opnieuw gekeken naar rasverschillen in de erwiniatoets voor de verschillende bacteriesoorten. De resultaten daarvan bevestigen dat de gevoeligheid per ras per bacteriesoort sterk varieert. Gevoeligheid voor dickeya of brasiliense zegt niets over bijvoorbeeld de gevoeligheid voor de wasabiaebacterie.
Tijdens de telersvergadering in Swifterbant vroeg de NAK in een discussieronde de mening van de pootgoedtelers over de meerwaarde van de erwiniatoets voor S-pootgoed. De aanwezige telers pleiten voor handhaving van de toets in de huidige vorm met toevoeging van de nieuwe bacteriesoort.
Verplichte uitbreiding van de toets naar SE-pootgoed zien de telers niet zitten. ‘Laat dat vrijwillig blijven. SE-pootgoed wordt op de meeste bedrijven toch niet nageteeld’, aldus een van hen. Overigens brengt de NAK de kosten van de erwiniatoets voor S-pootgoed ook komend jaar niet in rekening bij de teler.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer