Marnebeker voor het eerst voor een vrouw

Freddy Rietema heeft als eerste vrouw de Marnebeker ontvangen. LTO Noord De Marne reikt deze wisselbeker jaarlijks uit aan een lid die een inleiding houdt.
Een traditie die volgens secretaris Dirk Binnema zo’n dertig jaar teruggaat. ‘Toen bedacht een lid, de heer Ricklefs, dat één keer per jaar een lid een inleiding zou kunnen verzorgen’, vertelt hij. ‘Sindsdien proberen we ieder jaar iemand te vinden die iets vertelt over een vrij onderwerp. Dat kan gaan over het verzamelen van postzegels of over de historie van een boerderij.’
De wisselbeker heette eerst Ricklefsbeker. ‘Die was op een gegeven moment vol gegraveerd. Ik weet niet waar die beker is gebleven. Waarschijnlijk heeft de laatste spreker die thuis’, denkt Binnema. Daarna werd de beker vernoemd naar de gemeente en afdeling De Marne.
Rietema vertelde op de ledenbijeenkomst, in vol ornaat, over haar werk als ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze wist de zestig aanwezige leden van LTO Noord De Marne te boeien met anekdotes over de huwelijksvoltrekking. ‘Het was muisstil in de zaal. Er zaten ook leden bij die door haar getrouwd zijn’, aldus Binnema.
Bijzonder is dat LTO Noord De Marne haar bijeenkomsten altijd op vrijdagavond houdt. ‘Dat gaat al meer dan honderd jaar terug’, weet de secretaris. ‘Bijeenkomsten waren toen al op de vrijdag op of voor de volle maan, zodat leden niet in het donker naar huis hoefden te rijden met hun koets. We houden dat aan. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.’
Vicevoorzitter Johannes Miedema van LTO Noord De Marne overhandigde de Marnebeker aan Rietema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer