Balans in debat overdierenwelzijn is soms zoek

Dierenwelzijn is door de Duitse boerenbond DBV als belangrijkste thema gekozen op de Grüne Woche. De Duitse boeren willen een kentering in discussie over dierenwelzijn op gang brengen.
We zien het niet alleen in Nederland, maar in veel West-Europese landen. Maatschappelijke normen over omgangsvormen met dieren schuiven op. In de media worden veehouders dan ook vaak in het defensief gedrukt.
Donderdag sprak DBV-voorzitter Joachim Ruckwied tijdens de opening van de Grüne Woche in Berlijn. Hij ageerde als door een wesp gestoken op het door hem aangehaalde thema dierenwelzijn.
Ruckwied stelt dat in de intensieve en extensieve veehouderij nog nooit zo veel aandacht was voor dierenwelzijn als nu, maar dat die inspanningen in het maatschappelijk debat in veel gevallen als onvoldoende worden beschouwd.
Hoe moeilijk het is om als sector hierop grip te krijgen, was dinsdag op treffende wijze op Nederlandse bodem te zien. Het tv-programma EenVandaag besteedde aandacht aan de omgang van veehouders met pasgeboren kalfjes.
De programmamakers brachten het leven van jonge kalveren in beeld op een biologisch-dynamische boerderij en een gangbaar melkveebedrijf, waar kalveren apart van de moeder worden gezet en door de boer worden verzorgd. De gangbare veehouderij werd ook hier in een verdedigende positie geduwd.
Soms lijken we als maatschappij de normen voor dierenwelzijn zelfs op een hoger niveau te leggen dan voor onszelf. Als jonge vader ervaar ik hoe kersverse ouders het als niet passend ervaren als een waardeoordeel wordt gegeven over de keuze of de pasgeborene met de borst of de fles wordt gevoed. Met waardeoordelen over de veehouderij wordt vaak veel minder terughoudend omgegaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer