Varkenshouders spreken met één mond

LTO Varkenshouderij en de NVV beginnen met de oprichting van de 'POV belangenbehartiging', zoals de werktitel van de nieuwe samenwerkingsvorm luidt, aan een nieuw hoofdstuk.

Varkenshouders+spreken+met+%C3%A9%C3%A9n+mond
© Nieuwe Oogst

Beide organisaties bewegen de laatste anderhalf jaar naar elkaar toe. Gevoeligheden en sentimenten uit het verleden zijn niet weg, maar verdwijnen naar de achtergrond.

Gedwongen door de sanering in de sector, moeizame vorming van marktkracht en ook door wisselingen in besturen, verschuift de blik van tegenstellingen naar overeenkomsten.

Integratie

Het Platform Varkensketen (april 2014) en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (juli 2014) zijn daarvan het resultaat. Bestuurder Eric Douma van LTO en Ingrid Jansen van NVV breken in dit nummer een lans voor integratie van belangenbehartigingsactiviteiten.

Pittige discussies

In de relatie tussen beide bonden lijkt in figuurlijke zin zelfs sprake van voorzichtige verliefdheid. Avond aan avond staan bestuurders samen voor volle zalen. De samenwerking in de diverse gremia bindt, ondanks pittige inhoudelijke discussies, op het realiseren van gezamenlijk resultaat en creëert teamgeest.

De besturen van beide organisaties willen zich op voorhand niet binden op juridische structuren, zolang het einddoel – één varkensgeluid in de belangenbehartiging – binnen bereik blijft. Die stip aan de horizon is gezet, zonder dat de details reeds zijn ingevuld.

Oude sentiment

Dat lijkt een verstandige zet. Als iedereen vooraf piketpalen slaat, dreigt oud sentiment de boventoon te voeren. Wanneer resultaat zichtbaar wordt, maakt dit ook kritische leden ontvankelijk voor het loslaten van oude structuren.

Dat liefde zich niet laat dwingen, geldt ook hier. De vraag hoe de huwelijkse voorwaarden worden ingevuld, komt vanzelf aan de orde als de relatie tussen beide organisaties bestendig blijkt.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst
Patrick_Bramer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer