Water in teeltsystemen los van de ondergrond

Bij verplichte herregistratie van gewasbeschermingsmiddelen beoordeelt het Ctgb of de betreffende stof veel voorkomt in de watergangen. Daartoe beschikken we in Nederland over een landelijk meetnet, beheerd door de diverse waterschappen.

Water+in+teeltsystemen+los+van+de+ondergrond
© Nieuwe Oogst

Jean AertsAls er meer en hogere gehaltes van middelen worden gevonden in de watergangen dan toegestaan, kan een gevolg zijn beperkingen op toelating, of in het ergste geval intrekking van toelating.
Juist de geïntegreerde teeltsystemen los van de ondergrond kennen een aantal gebruikstoepassingen van gewasbeschermingsmiddelen door meedruppelen met het voedingswater. Die systemen zijn kwetsbaar voor emissie naar het oppervlaktewater als de emissiekringloop niet perfect is aangelegd, en er hier of daar recirculatiewater weglekt.
In de bedrijven ligt de uitdaging te zorgen voor een sluitend systeem, zodat de recirculatiekringloop goed werkt. En vervolgens, als er spui noodzakelijk is voor natrium of chloor, te zorgen dat het via het riool geschiedt, zoals verplicht is.
Er gelden strenge normen op waterkwaliteit. Om die te halen moeten we de kringloop sluiten. Dan komt verplichte zuivering op ons af (in de glastuinbouw), op z’n vroegst per 1 januari 2016.
Daar ligt nog een belangrijke taak in belangenbehartiging voor LTO Glaskracht Nederland. Als tuinbouw denken we die emissies via techniek op te kunnen lossen.
Het Ctgb wil het huidige emissiemodel in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen aanpassen. Dat lijkt me niet logisch. Als we ons inspannen om de emissies te beperken, en dat kunnen we, dan hoeft dat toelatingsmodel niet aangepast.
Als het Ctgb het emissiemodel wél aanpast, en we nog meer middelen zouden verliezen, dan heeft de inspanning die we gaan leveren om de emissie te beperken geen rendement.
Vandaar dat LTO Glaskracht Nederland de duidelijke keus heeft gemaakt voor emissie-beperking, en het instandhouden van het huidige toelatingsmodel koppelt aan de inspanningsverplichting die we aangaan. We hebben immers allen belang bij het behoud van een breed en effectief middelenpakket. Juist in een modern en geïntegreerd gewasbeschermingsys-teem heb je voldoende en goede correctiemiddelen nodig als er tijdelijk een onbalans ontstaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer